Mini-warenhuis Lykke in De Baarsjes werkt samen met grafisch alchemist

Greta Desirèe in actie. Foto: Marieke de Bra.
Hoogstins2024

Bij ons in West stikt het van de winkels die unieke producten verkopen, zoals Lykke in de Jan Evertsenstraat. Sinds kort is het assortiment uitgebreid met een wel heel bijzondere kussensloop.

Dat je in de Jan Evertsenstraat uitstekend kunt shoppen, is een publiek geheim. Een van mijn favoriete zaken in deze straat is Lykke, een mini-warenhuis vol lokaal en duurzaam design, fashion, kunst, boeken en cosmetica. Zoals ik eerder schreef bestaat de zaak sinds 2019. Lykke heeft corona overleefd en is nog steeds alive and kicking.  

Limonades
Om te blijven verrassen, breidt eigenares Heleen haar assortiment geregeld uit. Sinds deze week zijn er bijvoorbeeld kaarsenmaaksets van Groeikruid, waarmee je je eigen ‘100% natuurlijke kaars van koolzaadwas en essentiele oliën’ kunt maken. Er zijn drie verschillende geurcombinaties, waaronder eucalyptus en lavendel – lekker verkwikkend lijkt me. Lykke heeft inmiddels ook diverse klassiekers op de planken, zoals de limonades die Heleen maakt met creative chef Kwesi, die ooit The Stoof Show in Westerpark bestierde.

Geezyre
Op zaterdag 4 februari lanceerde Heleen wéér iets nieuws: de kussenslopen die grafisch alchemist Greta Desirèe van Geezyre speciaal voor Lykke had gemaakt. Heleen: “Omdat onze naam voor geluk staat, vroegen we Greta van Geezyre om haar interpretatie daarvan visueel te maken. Ze ontwierp de sloop met als inspiratie een klavertje vier. De handgemaakte verf die ze hiervoor gebruikte is 100% afkomstig van planten en andere ingrediënten gevonden in de natuur en is gezeefdrukt op organisch linnen.”

Gelukssymbool
De ontwerpster van deze handgemaakte klaverkussensloop van natuurlijke producten groeide in Italië op in een beschermd natuurgebied omgeven door ‘groen’. “Greta’s werk is gebaseerd op de constante uitwisseling tussen mens en natuur. Haar interesse in ecosystemen was de grondslag om natuurlijke inkt te introduceren in haar werk”, vertelt Heleen. “Voor onze collaboratie liet ze zich inspireren door het klavertje vier als gelukssymbool, wat trouwens geen toeval is: haar oma plukte vroeger altijd klavertjes vier in de tuin voor haar kleinkinderen en stopte ze tussen twee tissues. Greta bewaarde deze in haar dagboek.” Benieuwd naar het maakproces achter deze creatie? Op Instagram kun je een indruk krijgen.