Afvalstaking in West – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West 

    Als deze column verschijnt, is de staking van de gemeenteambtenaren voorbij en is er akkoord bereikt over de cao. De meeste mensen hadden al wel gemerkt aan het afval op straat dat er gestaakt werd door de vuilophalers. De stad zag er al niet meer schoon uit en afval stapelde zich langzaam op naast de volle containers. De medewerkers bij onder andere afval en schoon legden de afgelopen dagen hun werk neer voor een betere cao. 

    De afgelopen maanden ben ik regelmatig meegegaan met de collega’s die hebben gestaakt. Ze lieten mij hun werk zien en ik hielp waar ik kon. Ik was onder de indruk van hoe professioneel en zorgvuldig zij hun werk doen en hoe trots zij zijn op hun straten die zij schoon houden. Zij stuiten weleens op onbegrip als zij bijvoorbeeld met de wagen noodgedwongen een fietspad blokkeren of als er veel afval naast een container ligt. Toen ik met een vuilniswagen meereed, vertelde de medewerker ook dat hij door kinderen die hij tegenkwam in de straten als een superheld werd behandeld en daar zoveel van genoot.

    Ik heb mooie herinneringen aan Koningsdag. Leuke en toffe feesten, maar weet ook nog goed hoe vies de straten dan achterblijven als de feestvierders gaan slapen. De vanzelfsprekendheid die wij dan konden ervaren als het in de stad de dag erna weer schoon is. Wij applaudisseren dan hun harde werken. Terecht. We moeten denk ik soms even terugdenken aan die applauzen.  

    Je vraagt jezelf misschien af of je zelf iets kan doen om de stad wat schoner te houden. Gooi geen afvalzakken naast de containers en maak je afval zo klein mogelijk. Wil je ook helpen jouw afvalcontainers in de straat schoon te houden? Meld je dan aan als containeradoptant van de gemeente. Dan word je betrokken bij het schoonhouden van de straat en je wordt er een blijer mens van.

    Nu de staking voorbij is, gaan onze afvalhelden weer aan de slag om de stad zo snel mogelijk weer schoon te maken. En wat een enorme klus zal dat zijn. Heel veel respect en steun voor de staking. En ik heb al toegezegd te helpen schoonmaken als de staking eenmaal voorbij is. Alle kleine beetjes helpen.