Heemschut wil beschermde status gebouw De School

Boven de gymzalen voormalige LTS komt mogelijk hoge woontoren

De voormalige LTS, nu met broedplaats en Club De School. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De voormalige LTS aan de Dr. Jan van Breemenstraat in De Baarsjes moet een monumentenstatus krijgen. Dat stelt Heemschut Amsterdam. Het in 1967 opgeleverde gebouw is in gebruik als broedplaats en biedt tijdelijk onderdak aan Club De School.

Heemschut vreest voor aantasting van het gebouw door grootschalige nieuwbouwplannen. De gemeente wil in het gebied (‘Mercatorpark’) 1150 woningen bouwen, waaronder een toren van 100 meter hoog direct naast de voormalige LTS. Het college van B en W heeft in december de monumentenaanvraag afgewezen, zo stelt Heemschut. De organisatie bereidt nu een bezwaarschrift voor tegen de afwijzing. 

De school is gebouwd als Tweede Christelijke LTS Patrimonium tussen 1962 en 1967. Het ontwerp was van de belangrijke wederopbouwarchitect Ben Ingwersen (1921-1996). Architectonisch valt op hoe evenwichtig de compositie is, zo stelt Heemschut. Ingwersen liet zich inspireren door de wereldberoemde architect Le Corbusier. Het gebouw is interessant als ‘fraai voorbeeld van een technische school uit de late wederopbouwperiode’, aldus Heemschut.

Een monumentenstatus kan mogelijk beperkingen opleveren voor de nieuwbouwplannen. In een investeringsnota uit 2021 was er sprake van dat de hoge woontoren boven de gymzalen komt van de voormalige LTS. Over de bestemming van het gebouw leven ook zorgen. Stadsdeel West wil dat het een broedplaats blijft.

DeWestkrant