‘Voormalige LTS moet broedplaats blijven’

De voormalige LTS, nu broedplaats. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De voormalige LTS aan de Dr. Jan van Breemenstraat moet ook in de toekomst broedplaats blijven. Dit bepleit het dagelijks bestuur van stadsdeel West in reactie op nieuwbouwplannen langs de Jan Evertsenstraat in De Baarsjes.

De gemeente wil in het gebied Mercatorpark 1150 woningen bouwen. De voormalige LTS blijft behouden, zo is de bedoeling. Maar stadsdeel West is er niet gerust op dat het gebouw in de toekomst een broedplaats kan blijven, met onder meer een ambachtsschool, muziekschool en sportschool. 

In het stedenbouwkundig plan lijkt het de bedoeling om de LTS een meer commerciële invulling te geven, aldus West. Zo is er sprake van ‘kleinschalige, vernieuwende bedrijven’, gemengd met horeca. West wil dat wordt onderzocht of de huidige functies kunnen blijven. 

Het voormalige LTS-schoolgebouw met gymzaal en directeurswoning is in 1955 ontworpen door architect Ben Ingwersen. Het gebouw huisvestte ook een tijd lang de roemruchte Club De School. In de nieuwbouwplannen is onder meer sprake van een woontoren van 100 meter hoog naast de LTS.