Nieuwbouw Mercatorpark: woningen voor gezinnen, ouderen, jongeren en kleine huishoudens

Naast de voormalige LTS aan de Jan van Breemenstraat komt een woontoren van 100 meter hoog. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In het gebied Mercatorpark in De Baarsjes worden 1150 woningen gebouwd. De voormalige LTS blijft behouden, boven de gymzalen komt een woontoren van 100 meter hoog. Dat staat in de concept-investeringsnota Mercatorpark van de gemeente.

In totaal 3200 woningen wil de gemeente gaan bouwen langs de Jan Evertsenstraat tussen het Mercatorplein en de Sloterplas. Het gebied Mercatorpark tussen de Orteliuskade en de Ring A10 is als eerste aan de beurt. De ligging wordt gunstig genoemd: nog binnen de Ring A10, vlakbij de oude stad en met een goede aansluiting op het openbaar vervoer.

De eerste paal kan naar verwachting in 2025 in de grond. Er komen volgens de gemeente woningen in diverse soorten en maten, zowel laag- als hoogbouw. Vlakbij de Ring komt een ‘serie iconische woontorens’. 

Sociale huur
De verdeling is 40% woningen in de sociale huursector, 40% middelduur (huur en koop) en 20% in het dure segment. ‘Naast woningen voor gezinnen en ouderen wordt er ook rekening gehouden met starters en kleine huishoudens’, staat er in de nota. Ook komt er ruimte voor ‘creatieve bedrijvigheid’. 

Groen
Verder is er sprake van een school, supermarkt, horeca en buurtkamer. Het groen en de speel- en sportgelegenheden blijven behouden ‘onder meer door een slimme herinrichting en dubbelgebruik van de openbare ruimte’. Zo zal de ligweide van SportPlaza Mercator worden verkleind en buiten het zwemseizoen voor breder gebruik worden opengesteld.

Speeltuin
Speeltuin Mercator moet worden vervangen of verplaatst, aldus de gemeente. De gemeentewerf aan de Jan van Breemenstraat wordt verplaatst. Revalidatiecentrum Reade zal op den duur verhuizen naar het terrein van OLVG-West, is de bedoeling. 

Hoge toren
Opmerkelijk is het plan voor een toren van 100 meter hoog naast de voormalige LTS, de laatste jaren broedplaats en club De School. Eerder was er sprake van een hoge toren vlakbij de Orteliuskade, maar die is daar geschrapt na protesten van omwonenden. 

Autoluw
De wijk wordt autoluw. Bewoners krijgen geen parkeervergunning, maar moeten gebruik maken van parkeergarages. De 30 tot 35 miljoen euro die de grondexploitatie de gemeente oplevert, wordt volgens de nota gereserveerd voor een herprofilering van het westelijk deel van de Jan Evertsenstraat. 

De gebieden waar woningen zijn gepland. Het groen omlijnde gedeelte is deelgebied Mercatorpark. (Beeld gemeente Amsterdam)
DeWestkrant