De Koreaanse kip van Bar Centraal is één groot feest

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bar Centraal gaat tijdelijk door het leven als Bar China. Behalve Aziatisch streetfood voor je wandeling door Oud-West, vind je er ook een Koreaans kipmenu, inclusief spannend toetje. “Alsof je in Azië hapt: ik proef Thailand, Indonesië, Vietnam.”

Toen ik op social media de Koreaanse kip van Bar Centraal voorbij zag komen, trok ik gelijk mijn pinpas om te bestellen. Vandaag ligt de kip geroosterd en wel op mijn tafel, omringd door sauzen, kimchi, witte rijst, een komkommer-koolsalade en een stapel slablaadjes. Het is de bedoeling dat je deze kip op z’n Koreaans eet (‘ssam’). En dat betekent dat je de verschillende ingrediënten, inclusief het kippenvlees, verpakt in een slablaadje en daarna probeert om deze ‘wrap’ in één hap op te eten. Blij concept, want: geklieder gegarandeerd.

Panna cotta met pandan
In no time hebben we de kip aan flarden gescheurd en testen we welke saus we het lekkerst vinden. Hij: de Chinese BBQ Sauce, want ‘lekker stroperig’. Ik: de Hot Sauce, want: echt pittig, terwijl ik dacht dat het ‘slechts’ een pindasaus was. Zonder saus is de kip overigens ook hartstikke goed. Nogal logisch met zulk sappig, stevige vlees en een fijn velletje. De komkommer-koolsalade erbij is een welkom fris accent bij de overige ingrediënten die behoorlijk hoog op smaak zijn (en best dorstig maken). Nadat ik tussen de blaadjes het Japanse shisoblaadje heb ontdekt en daar de loftrompet voor afsteek – wat een warme, gepeperde smaak, héél spannend – stuiten we op nóg een verrassing: het dessert van panna cotta met geroosterde noten en pandan. Alsof je in Azië hapt: ik proef Thailand, Indonesië, Vietnam. Méér! Wat een feest!

Kiss Kiss Maddies Lips
Bar Centraal had altijd al Aziatische invloeden op het menu, maar sinds de lockdown heeft deze zaak in de Ten Katestraat zichzelf opnieuw uitgevonden en is de wijnbar omgedoopt tot Bar China. Naast verschillende sauzen kun je er ook vegan sambal of Sambal Vanja kopen – vernoemd naar Vanja van der Leeden, auteur van kookboek Indorock. Drank is er ook zat, zoals Kiss Kiss Maddies Lips, een wijn die het goed schijnt te doen bij Aziatisch eten. Behalve ‘mijn’ kipmenu (45 euro voor 2 personen), kun je ook losse gerechten bestellen, waaronder opvallend veel veganistische opties: bloemkool met Szechuan Red Peper Sauce en pinda’s, gewokte tofu met Doubanjiang Sauce. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog streetfood: lo mein (een soort bami), loempia’s met garnalen, gefrituurde cassave met Aziatische chimichurri. De kaart wisselt regelmatig, een paar weken geleden kon je er nog een hotpot bestellen (Chinese fondue). Benieuwd wat voor verrassingen er nog aankomen!

 

DeWestkrant