Het wijn-walhalla van Oud-West

Wijnbar Fabus, De Clercqstraat.
Hoogstins2024

Liefhebbers van (mousserende) wijn kunnen in Oud-West hun lol op. Nu Fabus is geland in de De Clercqstraat is er in de buurt een heuse wijn-driehoek ontstaan.

Fabus
In het pand waar buurtlieveling Cantinetta Wine & Pasta ooit zat, zit sinds 3 juni wijnbar Fabus. Het gros van de wijnen is natural, biologisch en biodynamisch. Al zijn er ook enkele op klassieke wijze gemaakte wijnen. De wijnen komen vooral uit Oost-Europese landen als Kroatië, Slovenië en Servië. Net als de drank wordt ook het eten gekocht bij kleine ambachtelijke bedrijven. Hap in Kroatische en Sloveense charcuterie, pita met baba ganoush, pasta met ansjovis en harissa (Noord-Afrikaanse sambal) of gestoofd buikspek. Je kunt ter plekke drinken en eten of een Wine Picnic Bag bestellen, inclusief een fles zomerwijn, kaas, olijven, een focaccia en charcuterie of groente.

Five Brothers Fat
Verderop op nummer 56 in de De Clercqstraat zit je goed qua Spaanse sfeer. Het concept van deze Five Brothers Fat is namelijk geënt op een beroemde cavabar in Barcelona: Can Paixano, beter bekend als La Xampanyeria. Je kunt er aan de cocktails, sangria, ‘gewone’ Spaanse wijnen (Verdejo, Albariño) en mousserende. Voor erbij: pulpo, Spaanse charcuterie, gegrilde gamba’s.

Bar Centraal
Deze wijnbar zit in de Ten Katestraat, niet ver van de eerste twee. Van donderdag tot en met zondag kun je hier een viergangenmenu bestellen. Van maandag tot en met woensdag is er ‘slechts’ een snack-menu. Seizoensgroenten spelen hier op iedere dag van de week een hoofdrol, zoals in de couscous met gegrilde lente-ui, noten en een saus van bell pepper (zoete paprika). Het eten van Bar Centraal, een zusteronderneming van GlouGlou in De Pijp, heeft een ijzersterke reputatie: creatief, spannend én puur. Dat past perfect bij een bar die grossiert in natuurwijn.

DeWestkrant