Bibliotheek Mercatorplein: veel ruimte, licht en boeken

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Vanaf woensdag 1 juli kun je weer boeken lenen in de vernieuwde bibliotheek aan het Mercatorplein. Maar je kunt er ook lezen, leren of werken. Of met een krant en kop koffie gaan zitten bij het raam, met zicht op het Mercatorplein. 

Na een ingrijpende verbouwing is OBA Mercatorplein bijna klaar. De eerste nieuwsgierigen namen afgelopen week al een kijkje. Het is heel mooi geworden, zegt bezoeker. Wat direct opvalt is de hoeveelheid ruimte en licht waarvoor architectenbureau Mecanoo heeft gezorgd. 

Het is een uitnodigende plek geworden met veel tafels en zitjes. Geen doolhof van boekenkasten, maar boeken in rekken langs de muren. Nieuwe daklichten zorgen voor daglicht, en dat is prettig. Er zijn plekken om rustig huiswerk te maken en op de jeugdafdeling kunnen ook de allerjongsten spelen of voorgelezen worden.

De jeugdafdeling. (Foto Richard Mooyman)

In de OBA-vestiging aan het Mercatorplein kunnen straks ook lezingen, debatten, filmvertoningen en bijeenkomsten worden georganiseerd. Dankzij het verrijdbare meubilair kan de ruimte makkelijk worden aangepast. Ook is er een Maakplaats, waar kinderen en jongeren hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontplooien.  

Vanwege coronamaatregelen is de bibliotheek deze zomer voorlopig beperkt open: op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 10 en 16 uur. De officiële heropening is op zaterdag 4 juli en zal worden verricht door wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur) en voorzitter van stadsdeel West Fenna Ulichki.

Van 10 tot 16 uur is er dan open huis voor de buurt en voor leden, met een doorlopend programma voor jong en oud. Ook wordt het Amsterdamse zomerprogramma Midzomer Mokum gepresenteerd, bedoeld voor jongeren die niet op vakantie gaan. De OBA doet ook mee aan dat programma.

DeWestkrant