Tweedehands kleding, meubels, fietsen én werkplek voor creatieven

Steven (rechts) en Matt van Kringloopwinkel West. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Steven van Helsdingen opent deze week zijn gloednieuwe kringloopwinkel voor het publiek. Al eerder begon Steven (36) samen met zijn broer succesvolle kringloopwinkels in Amsterdam. Nu gaat hij zelfstandig verder in West. Aan de Tweede Hugo de Grootstraat worden straks over de lengte van vier panden tweedehands spulletjes aan de man gebracht, producten geupcycled, platen geluisterd en koffie gedronken.

Alles wat in de winkel staat is de afgelopen maand opgehaald bij vrienden, kennissen en buurtbewoners. Waar andere kringloopwinkels momenteel redelijk vollopen, begint Kringloopwinkel West met bijna niets. Ze zijn dan ook erg dankbaar voor alle donaties. Nog dagelijks komen buurtbewoners spullen brengen naar aanleiding van een oproep op Instagram en de app Nextdoor. 

Opruimen
“Heel fijn dat dit allemaal binnen is gekomen”, zegt Steven. “Mensen zijn aan het opruimen vanwege corona, hebben heel veel spullen over en zoeken er een goede tweede, derde of zelfs vierde bestemming voor. De meeste kringlopen zijn vol en nemen geen spullen aan. Hier kun je wel terecht omdat wij nog maar net beginnen.”

Fietsen
Vanaf eind mei staan alle vier de panden ter beschikking, als de eerdere huurder Jaspers-Ebbers Totaaltechniek helemaal is verhuisd. “De winkel wordt verdeeld in verschillende afdelingen. Er komt een aparte afdeling voor kleding, sieraden, keukenspullen, meubels, muziek, elektronica, decoratie en meer. Natuurlijk is er ook ruimte voor een grote boekenafdeling en komt er een aparte fietsenafdeling waar ook reparaties verricht worden.”

Geest van recyclen
De balie is gemaakt van gerecycled hout, onderdeel van de look die in hele winkel doorgevoerd is. Daar is Matt (24), geboren timmerman, verantwoordelijk voor. De stangen van de kledingrekken zijn oorspronkelijk van de waterleiding uit de kelder; de geest van het recyclen waart tegenwoordig rond in dit pand. Boekenkasten uit een schoolgebouw in de buurt zijn omgebouwd tot kleding/hangkasten. Ook gymtoestellen zijn omgebouwd tot meubilair in de winkel. “Zo hebben ze toch weer een nieuw leven gekregen”, vertelt Steven.

Consuminderen
Kleding loopt van oudsher goed in kringloopwinkels. Steven: “Men is zich bewust aan het worden van het milieuvervuilende aspect van de fashion industrie. Mensen willen consuminderen. Daarom kopen ze liever tweedehands kleding. Boeken zijn een goedlopend product. Je moet er wel voor zorgen dat de boeken op alfabet staan, met een gemiddelde prijs van twee euro. Meubels lopen ook goed, elektronica, glaswerk, keukenspulletjes, elpees, decoratie. Alles wat de consument thuis heeft, gaan wij hier proberen te verkopen.”

Bananenbroodje
Aan een plek om productfotografie voor Instagram te doen is ook gedacht. Verder komt er een werkplaats voor fietsen die hier opgeknapt worden. In de ruimte ernaast komt de muziekafdeling waar platen geluisterd kunnen worden. De inwendige mens is niet vergeten; je kunt hier straks koffie of thee krijgen met een bananenbroodje. 

Kelder
In de kelder is een sorteerafdeling waar alle spullen binnenkomen. Hier wordt alles schoongemaakt, gerepareerd en geprijsd voordat het naar de showroom gaat. In een van de ruimtes beneden staan oude archiefkasten die omgetoverd worden tot paskamers, compleet met spiegel en een krukje. Werkelijk alles wordt hier gerecycled. 

Werkplaatsen
Ook zijn er werkplaatsen waar creatieven en makers uit de buurt een plek krijgen om producten te upcyclen en dingen te fabriceren. “Denk aan mensen die van afval lampen maken of installatiekunst. Als hun kunst een duurzaam karakter heeft, kunnen ze hier aan de slag. Het gebruik van zo’n unit vertaalt zich naar helpen in de winkel”, legt Steven uit. Zo is meteen ook  in personeel voorzien, met gesloten beurzen. Ze hoeven geen huur te betalen. 

Dromen
In het laatste gedeelte is de gezamenlijke werkplaats die tevens een buurtfunctie heeft. Als creatieven uit de buurt gereedschap nodig hebben, kunnen ze hier terecht om een werkplek te huren tegen een laag tarief. Bijvoorbeeld om een meubelstuk op te knappen. “Toen ik hier voor het eerst kwam, zag ik meteen de potentie van dit pand”, vertelt Steven enthousiast. “Dromen die ik vroeger had, kan ik hier realiseren: lokale makers een podium bieden om zowel te maken als te verkopen. Een uniek concept, naar mijn idee. Deze ruimte mag ook best de grunginess houden van een basement.” 

Positieve reacties
Steven wil een knooppunt worden voor West en de Jordaan om groene initiatieven te ontplooien. “De winkel wordt onwijs goed ontvangen door de buurt”, zegt hij. “Als ik hier bezig ben op straat, regent het positieve reacties. Mensen kunnen niet wachten om naar binnen te kunnen. ’s Ochtends vind ik aan de deur tasjes met spullen die gedoneerd worden. Mensen zijn heel blij dat er een kringloopwinkel komt.” 

Bij Kringloop West is het nu mogelijk om te shoppen op afspraak.

Kringloopwinkel West
Tweede Hugo de Grootstraat 64-70 
Telefoon: 0653741004
Instagram @kringloopwest

Foto Arjan van Oorsouw