Online shoppen bij tweedehandswinkel RataPlan

Vestiging van kringloopwinkel RataPlan in de Van Slingelandtstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Rondsnuffelen in kringloopwinkels kan niet meer vanwege de lockdown. RataPlan biedt nu de mogelijkheid om online rond te kijken, maar bij liefhebber van tweedehands spullen Arjan van Oorsouw sloeg de twijfel toe. 

Tot diep in december kon het nog: fijn rondneuzen in tweedehands winkels. Weliswaar met mondkapje op, maar dat mocht de pret niet drukken. Maar door de lockdown is dat al een tijd niet meer mogelijk. Tweede Rondewinkel RataPlan biedt nu de mogelijkheid van online rondsnuffelen in hun winkels. En een dag later afhalen. Dat is goed nieuws. Op de site lezen we dat ze ons, hun trouwe klanten, missen. Nou, wij missen RataPlan ook!

Leuke jurkjes en boeken
Samen speuren mijn vrouw en ik het hele jaar door in alle hoeken van het land tweedehandswinkels af. We hebben elk standaard onze eigen items waar we naar op zoek zijn: mijn vrouw wil leuke jurkjes, retromeubels en snuisterijen scoren en ik ruitjesbloezen en boeken.

UFO lampen
Samen zoeken we naar servies en vazen uit de jaren zestig. En naar zogenaamde UFO lampen: lampen uit dezelfde periode die het uiterlijk hebben van een unidentified flying object. Mochten we iets tegenkomen waarvan we denken ‘dit is veel toffer dan wat we in huis hebben’, dan kopen we dat en verkopen we onze eerder aangekochte lampen/kastjes/serviesgoed. Laten we eens kijken of het ons net zo goed lukt online te scoren als offline.

Livestream
Al snel kom ik van een koude kermis thuis: ik kom erachter dat écht ouderwets snuffelen niet tot de mogelijkheden behoort. Ik moet een afspraak te maken die ingepland wordt in een tijdvak. Er loopt iemand met je mee via een livestream. Je online shopmoment wordt afgestemd met een winkel bij jou in de buurt op de door jou gewenste tijd. Je dient vooraf op te geven waar je naar op zoek bent. Als je meer dan 50 euro uitgeeft, wordt het bestelde gratis bezorgd. Op het invulformulier lees ik: ‘Livestream video shopsessies worden ingepland mits je op zoek bent naar meubels, verlichting, fietsen, bruin- en witgoed of elektra. Voor overige productgroepen is een livestream shopsessie helaas te bewerkelijk.’ 

Duurzaam shoppen
Buiten het feit dat we momenteel – gelukkig – niet echt iets nodig hebben en we alleen het plezier missen van het offline browsen door een kringloopwinkel, wil ik het het personeel van RataPlan niet aandoen om alleen maar rond te kijken en vervolgens niets te kopen. Zonde van hun- en mijn tijd. Mocht je iets van bovengenoemde goederen nodig hebben en het niet bij een webwinkel willen bestellen maar fan bent van duurzaam shoppen, sla dan vooral je slag bij RataPlan.

UFO lamp uit een tweedehandswinkel. (Foto Arjan van Oorsouw)