De beste speculaasbakker van Noord-Holland gaat ook zaterdag weer los

De eigenaren van Bakkerij Westerpark (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

De speculaas met amandelen van Bakkerij Westerpark is uitgeroepen tot de beste van Noord-Holland. Maar behalve excellente speculaas staat je bij deze buurtfavoriet nog veel meer lekkers te wachten.

Zaterdag is het oliebollentijd bij Bakkerij Westerpark. Tot het eind van het jaar bakt
Björn Bijl op die dag de ene na de andere bol goudbruin. Nog even wachten en dan doet hij ook weer kwarkini’s in het vet. Kwarkini’s zijn kleiner dan ‘gewone’ oliebollen en iets luchtiger. Er gaat namelijk kwark door het beslag. De buitenkant wijkt ook af van de usual bol. Een kwarkini heeft een ‘jasje’ van suiker en kaneel. Hoewel ik mijn vingers aflik bij de gewone oliebollen houd ik zo mogelijk nog meer van kwarkini’s. Dus, onthoud die naam:
k w a r k i n i.

Carrot cake
Toen Björn en zijn vriendin Marcella drie jaar geleden de zaak in de Van Limburg Stirumstraat overnamen, waren ze vastbesloten om iets anders aan te bieden dan andere bakkerijen. De kwarkini is daar een voorbeeld van. Ook hebben ze een assortiment aan cakes waar menig bakker een puntje aan kan zuigen. Naast roomboter- en marmercake hebben ze bijvoorbeeld ook lemon cake en, de bestseller, carrot cake. Ze experimenteren geregeld met nieuwe smaken, zoals met sinaasappel. Ook kan ik me nog een cake met stoofperen herinneren.

Kaasstengels
In de loop der jaren heb ik heel wat chocoladebroodjes ingeslagen, in mini-formaat om precies te zijn. Waar vind je die  nou? In combinatie met hun pompoenbrood heb je dan een prima ontbijt. Hoewel het nog leuker wordt met ham-kaascroissants of kaastengels erbij. Rechts van de toonbanken liggen ze voor je klaar; je kunt ze bijna ruiken.

Appeltaart met rum
De gebakvitrine is minstens zo interessant, vooral de bananensoezen en tompoucen. Van Marcella begrijp ik echter dat vooral het citroen-meringue- en yoghurt-frambozengebak niet aan is te slepen. Sinds ze een nieuw recept voor de appeltaart hebben, is die populairder dan ooit, vertelt Björn. “Het verschil tussen de nieuwe taart en de vorige? In de nieuwe zit rum.”

Beko Speculaaskeuringen 2021
Midden in de winkel staat een tafel met speculaasbrokken, gevulde speculaas en hun meesterwerk: speculaas met amandel (4,50 euro per zakje). Op 11 oktober werden de winnaars van de Beko Speculaaskeuringen 2021 bekend gemaakt. Björn en zijn Marcella gingen uit hun dak. Hun speculaas met amandelen bleek de beste van Noord-Holland te zijn. Een topresultaat, al denkt Björn alweer vooruit: “Volgend jaar wil ik de beste speculaasbakker van Nederland zijn.”

Verdubbeling vraag
Björn gebruikt altijd roomboter voor zijn speculaas en niet te veel speculaaskruiden, maar wel de beste. Daarnaast gebruikt hij karnemelk en twee soorten basterdsuiker. Hij heeft dit recept samen met Marcella ontwikkeld. Ze zijn er razend trots op dat hun koekje opviel tussen de 300 inzendingen. Ongetwijfeld zal hij ook zaterdag weer aan het speculaasbakken slaan. Hij moet wel: sinds het winnen van de prijs vliegen de speculaasjes de deur uit. De vraag is meer dan verdubbeld. Wat een succes! Het is ze van harte gegund.