Staatsliedenbuurt wil pinautomaat terug

De pinautomaten in de Van Limburg Stirumstraat zijn weggehaald. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Staatsliedenbuurt zijn geen automaten meer om geld te pinnen. Buurtbewoners, winkeliers en leden van de stadsdeelcommissie West hebben hierover een protestbrief gestuurd naar de banken. Zij noemen de gang van zaken onzorgvuldig en respectloos.

De drie pinautomaten in de buurt zijn verdwenen. Een mislukte plofkraak in 2019 luidde het einde in van de automaat van ABN Amro in de Van Limburg Stirumstraat. De twee geldautomaten naast de Primera op het Van Limburg Stirumplein zijn nu ook weg.

Bewoners moeten voor contant geld nu de buurt uit, aldus buurtbewoners Ben Hamburger en Natasja van der Geest, PvdA-stadsdeelcommissielid. Hun brief is ook ondertekend door andere stadsdeelcommissieleden, Bakkerij Westerpark, Stomy’s Snackbar en Zijlstra’s IJzerhandel.

Na de geplande verhuizing van de Primera naar een kleiner pand in de Van Limburg Stirumstraat komt daar wel weer een pinautomaat, maar daar kan dan alleen tijdens kantooruren geld worden gehaald. 

De briefschrijvers wijzen erop mensen in de problemen kunnen raken als zij afhankelijk zijn van contant geld, zich niet makkelijk verplaatsen of in een kwetsbare positie zitten. “De verwijdering gedurende drie maanden of meer voor de plaatsing van de nieuwe geldmaat is onzorgvuldig. Respectloos.”