In de Staatsliedenbuurt waren de ratten koning

Het tribunaal dat de burgemeester verbood nog een voet in de Staatsliedenbuurt te zetten. (Beeld uit de documentaire via YouTube)
Hoogstins2024

In het begin van de jaren tachtig was de Staatsliedenbuurt een soort vrijstaat waar krakers, punkers en andere bewoners zich weinig aantrokken van het gezag. De toenmalige burgemeester Van Thijn werd eind 1984 zelfs hardhandig de buurt uitgezet.

De documentaire Waar de ratten koning zijn over deze turbulente periode is zaterdag 14 september gratis te zien in de open lucht bij Tweede Nassau Ateliers, in samenwerking met filmhuis Cavia.

Barbara den Uyl, bewoner van de Staatsliedenbuurt, filmde ruim een jaar lang hoe de bewoners hun strijd met het systeem uitvochten. Een strijd die zich niet beperkte tot huisvestingsproblemen, maar ook ging over neo-nazi’s, gevangenen en de paus. Barbara den Uyl is zelf aanwezig om na afloop vragen te beantwoorden. 

Toegang vanaf 20:00 uur, start vertoning 21.00 uur. Tweede Nassaustraat 8.

Filmhuis Cavia vertoont op zaterdag 7 september op het Bos en Lommerplantsoen ook de klassieke spaghettiwestern Once Upon a Time in the West. Dit in samenwerking met MOMA&CO en het Wilde Westen. Aanvang 20.30 uur. 

DeWestkrant