Faillissement Makers Unite, dat uit reddingsvesten vluchtelingen nieuwe producten maakte

De leveranciersingang van Makers Unite aan de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Sociale onderneming Makers Unite is failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Het bedrijf begon in 2016 met het maken van nieuwe producten van reddingsvesten die vluchtelingen achterlieten op stranden van Griekse eilanden. Dit gebeurde met hulp van vluchtelingen.

In 2020 streek Makers Unite neer bij Denim City in De Hallen. Daar werden onder meer tassen en laptophoezen gemaakt uit reddingsvesten. Ook werkte Makers Unite met vluchtelingen aan duurzame kleding en producten in opdracht van grote bedrijven. 

“Het belangrijkste doel is om kansen te creëren voor nieuwkomers met een creatieve achtergrond”, vertelde oprichter Sami Schweichler destijds aan De Westkrant. “Dat doen we door zelf duurzame kleding te produceren, maar ook door het begeleiden van vluchtelingen.”

De oorzaak van het faillissement is niet bekend. Niet duidelijk is of er gevolgen zijn voor het United Repair Centre, dat vorig jaar werd opgericht door Makers Unite. De bedoeling was om honderden personen op te leiden tot textielherstellers. Beide bedrijven staan ingeschreven op hetzelfde adres in de Krelis Louwenstraat in Bos en Lommer. 

Begin dit jaar werd bekend dat het United Repair Centre kan rekenen op een investering van 1,5 miljoen euro door Nederlandse impactfinanciers. In het reparatiecentrum wordt kleding hersteld van aangesloten kledingmerken.

DeWestkrant