Cruiseschip voor vluchtelingen afgemeerd in haven 

De MS Galaxy achter hekken in de haven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het cruiseschip MS Galaxy voor de opvang van vluchtelingen is zondagmiddag afgemeerd in het Westelijk Havengebied. Op het schip van de Silja Line met thuisbasis Stockholm zullen vanaf begin oktober minimaal duizend vluchtelingen worden opgevangen.

Met het beschikbaar stellen van de plek bij het Westerhoofd wil Amsterdam een bijdrage leveren aan het tijdelijk opvangen van asielzoekers. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overbelast en er is een groot gebrek aan opvangplekken. De kosten zijn voor de rijksoverheid. Het aantal vluchtelingen op de MS Galaxy kan mogelijk groeien tot 1500.

De plek is vlakbij de ingang van de Coentunnel. In de omgeving zijn bijna geen voorzieningen. Op loopafstand is er alleen coffeeshop The Bulldog. Het terrein waar het cruiseschip is afgemeerd, is net geasfalteerd. Er zijn hekken geplaatst op het haventerrein rond de MS Galaxy. Bewakers houden een oogje in het zeil.

De MS Galaxy heeft volgens de rederij duizend slaapcabines, en een capaciteit van 2800 passagiers. Het schip heeft normaliter de beschikking over winkels, restaurants en een sauna. De MS Galaxy werd tot voor kort ingezet op de route tussen Stockholm en het Finse Turku.

Vrijwilligerswerk
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de uitvoer van de opvang. Het COA maakt volgens de gemeente vrijwilligerswerk, werktrajecten en programma’s gericht op participatie mogelijk, evenals dagbesteding, zorg en onderwijs. Daarbij wordt ook gekeken naar activiteiten die al in de buurt worden georganiseerd.

Personen met vragen of initiatieven en ideeën over de opvang op het schip kunnen mailen naar opvanglocatie.westerhoofd@amsterdam.nl