Opvang Oekraïners in Van Hogendorphal en WOW-hostel

Monumentje voor Oekraïne in de Bestevaerstraat (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De sporthal aan de Van Hogendorpstraat in de Staatsliedenbuurt wordt in gereedheid gebracht voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook zullen vluchtelingen worden ondergebracht in het WOW-hostel aan de Wiltzanghlaan in Bos en Lommer. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

De Van Hogendorphal wordt gebruikt zodra er tegelijkertijd een grote hoeveelheid vluchtelingen aankomt die niet direct in hotels kan worden ondergebracht, aldus de gemeente. “We willen de bedden in deze noodopvang zo kort mogelijk bezet houden en voor doorstroom zorgen naar locaties met betere voorzieningen.”

Het WOW-hostel is toegevoegd aan de lijst met hotels voor opvang, namelijk het A&O Hostel in Zuidoost en het Savoy Hotel in Zuid. Ook worden twee schepen beschikbaar gesteld die bij het Java-eiland in Oost komen te liggen. Met de nieuwe locaties zijn er in Amsterdam 900 opvangplekken.

Om de opvang zo goed mogelijk te coördineren, is donderdag een centrale plek geopend in de RAI. Hier kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden en worden zij aan een opvangplek geholpen. De gemeente zoekt ondertussen verder naar meer opvanglocaties. 

Veel bewoners en ondernemers hebben hulp aangeboden. De gemeente inventariseert nu welke hulp nodig is en laat dat weten via de webpagina www.amsterdam.nl/oekraine Wie zich alvast wil melden, kan dit doen via de link https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

De Van Hogendorphal. (Foto Richard Mooyman)