Cruiseschip voor duizend vluchtelingen in haven West

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

In het Westelijk Havengebied wordt een cruiseschip afgemeerd voor de tijdelijke opvang van minimaal duizend vluchtelingen. Dat heeft het college van B en W besloten. 

De gemeente wil daarmee een bijdrage leveren aan het ‘vlottrekken’ van de vastgelopen asielketen en het oplossen van de ‘zorgelijke humanitaire situatie in Ter Apel’. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overbelast en geregeld moesten honderden asielzoekers buiten de nacht doorbrengen.

“De situatie in Ter Apel is hartverscheurend”, zo stelt wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Vluchtelingen). “We moeten het tekort aan opvanglocaties nu met elkaar oplossen zodat vluchtelingen een plek vinden. Amsterdam is bereid om naast de inspanning die de stad al doet hier nog een extra bijdrage aan te leveren. De opvang op het cruiseschip is alleen een oplossing voor de korte termijn.”

Amsterdam heeft met het kabinet afgesproken dat er vanaf 1 oktober vluchtelingen worden opgevangen op het schip, dat wordt afgemeerd vlakbij de Coentunnel. Dit voor minimaal zes maanden, met de mogelijkheid van verlenging. Het COA wordt verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie en voor ‘humanitaire en veilige opvang’, zo stelt de gemeente. De kosten zijn voor de rijksoverheid. Het aantal vluchtelingen kan mogelijk groeien naar 1500. 

Flexwoningen
Onderdeel van de afspraken is dat het kabinet maximaal 12 miljoen euro bijdraagt aan de versnelde ontwikkeling van de eerste duizend flexwoningen in de stad. In totaal moeten er 2500 tot 3000 van die flexwoningen snel in gebruik worden genomen. “Dit draagt bij aan de doorstroom van Amsterdammers die op zoek zijn naar een woning en verbetert de situatie op de Amsterdamse huizenmarkt”, zo stelt de gemeente.