Wethouder wil noodopvang asielzoekers op schip verlengen

De MS Galaxy blijft langer in gebruik als noodopvang voor asielzoekers. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Wethouder Groot Wassink wil de noodopvang van asielzoekers op de MS Galaxy verlengen tot begin oktober. Op het schip in het Westelijk Havengebied verblijven duizend asielzoekers. Dat aantal kan in stappen omhoog naar maximaal 1500, zo stelt Groot Wassink in een brief aan de gemeenteraad.

Amsterdam heeft van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid het verzoek gekregen om de noodopvang met zes maanden te verlengen en om het aantal opvangplekken te verhogen naar 1500, aldus de wethouder. Hij wil op 14 februari voorstellen aan het college van B en W om aan dat verzoek tegemoet te komen. 

Het college van B en W blijft volgens hem van mening dat de opvang op de MS Galaxy geen ideale oplossing is. “Toch is het op dit moment een veel beter alternatief voor een inhumane vorm van opvang in tentenkampen of buitenslapers bij de aanmeldlocatie in Ter Apel.”

De opvang verloopt zeer voorspoedig, zo stelt de wethouder. “De sfeer op het schip is rustig en gemoedelijk. De samenwerking tussen partners is goed.” Onderwijs aan kinderen blijft wel een aandachtspunt. Alle kinderen tot 12 jaar gaan inmiddels naar school, maar van de kinderen vanaf 12 jaar zijn er dertig die nog niet naar school gaan, aldus de brief. De verantwoordelijkheid voor inschrijving ligt bij het COA, stelt de wethouder. 

Volgens Groot Wassink hebben zich geen ernstige geweldsincidenten voorgedaan. “De incidenten die hebben plaatsgevonden op het schip, lopen uiteen van een onderling handgemeen, verbale bedreiging en het niet naleven van de huisregels (roken en drank aan boord). Hier is door het COA op gereageerd en dat kan uiteenlopen van overplaatsing, een waarschuwing tot het inhouden van leefgeld. Het COA geeft aan dat het aantal incidenten heel laag is ten opzichte van andere COA-locaties.”

DeWestkrant