Gemeente wil noodopvang asielzoekers op MS Galaxy verlengen

De MS Galaxy blijft langer in gebruik als noodopvang voor asielzoekers. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Wethouder Groot Wassink wil de noodopvang van asielzoekers op de MS Galaxy opnieuw verlengen, tot 20 oktober 2024. Op het schip in het Westelijk Havengebied verblijven 1500 asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft om de verlenging gevraagd. 

Het gaat om de derde keer dat deze tijdelijke noodopvang wordt verlengd. Het COA kampt nog steeds met een tekort aan opvanglocaties in het land, zo schrijft Groot Wassink aan de gemeenteraad.

De opvang op de MS Galaxy verloopt volgens de wethouder voorspoedig. “De sfeer op het schip is nog steeds rustig en gemoedelijk. De samenwerking tussen de partners wordt als zeer goed ervaren.” Het verlengingsverzoek wordt door alle partners gesteund ‘vanwege de hoge urgentie, het gebrek aan een alternatief en ook de constatering dat de locatie op dit moment goed draait’, aldus de wethouder. 

De opvang op het schip is ‘een noodoplossing’, aldus de wethouder. De kwaliteit van de opvang is wel verbeterd. “Het programma-aanbod is uitgebreid en ook specifieker gericht op de verschillende doelgroepen. De tandartsbus is in bedrijf op locatie en de aanwezigheid van de praktijkondersteuner huisarts (POH) voor bewoners met symptomen van trauma is uitgebreid van drieënhalf naar vijf dagen per week. De inzet van de pendelbus is vergroot met een extra bus in de middag/avond en er worden fietslessen gegeven.”

DeWestkrant