Kennismaken met je buren op het schip MS Galaxy

College van B&W verlengt noodopvang op boot met zes maanden

De MS Galaxy achter hekken in de haven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op zaterdag 23 september is het Nationale Burendag en openen ook vele asielzoekerscentra (AZC’s) hun deuren. Op die dag openen die locaties tussen 13.00 en 16.00 uur hun deuren voor omwonenden en andere bezoekers. Op die manier kunnen bezoekers asielzoekers ontmoeten en met hen in gesprek gaan, zo is de bedoeling. Ook worden er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd.

Een van de AZC’s die meedoen is noodopvang op de MS Galaxy. Dit cruiseschip ligt in het Westelijk Havengebied, bij Westerhoofd. Zoals we eerder schreven, ligt de boot er sinds vorig jaar. Vanaf oktober zouden hier minimaal duizend mensen worden opgevangen. In februari van dit jaar gaf wethouder Groot Wassink al aan dat hij bij het college van B&W zou pleiten om de noodopvang met zes maanden te verlengen en om het aantal opvangplekken te verhogen naar 1500.  
Het college is nu akkoord gegaan met een verlenging van de noodopvang van 1500 asielzoekers tot april 2024. Voordat dit akkoord werd verleend, moest de opvang een humanitaire toets ondergaan. Er werd daarbij onder meer gekeken naar de locatie, veiligheid, werk en dagbesteding voor de bewoners. De conclusie is overwegend positief, hoewel de opvang niet optimaal is. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om het definitieve akkoord te geven. Het Centraal Orgaan Asielzoekers zou het liefst zien dat de noodopvang tot oktober 2025 blijft.