Tot 5 uur ’s nachts Surinaamse BBQ-kip eten bij Meo’s Colosseum

Meo's Colosseum. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Shirley staat al een maand ’s nachts te koken. Maar op zaterdag 9 september staat ze even stil bij haar nachtwerk en is het feest in haar Surinaamse restaurant in Oud-West. Ze viert dan dat Meo’s Colosseum 24 uur open mag zijn.

Vrouwen strooien op sociale media met het woord ‘powervrouw’ alsof het confetti is. De ene keer is dat omdat een vrouw een soesjestaart heeft gebakken, de andere keer omdat ze haar lange haar kort heeft geknipt. Zwaar overdreven allemaal. Ik erger me er dood aan. Waarschijnlijk komt dat omdat ik veel vrouwen ken die die titel écht verdienen, maar over het hoofd worden gezien aangezien ze in stilte bergen verzetten. Shirley is zo’n powervrouw.

Patta
Al ruim twintig jaar runt ze Meo’s Colosseum, haar Surinaamse restaurant in de Lootsstraat 5. In die tijd hebben talloze rappers (Typhoon) en hiphoppers (Broederliefde) hun tanden in haar gerechten gezet. Behalve het restaurant, waar je ook kunt afhalen, heeft ze ook een cateringdienst. De Amsterdamse sneakerkoning Patta was zó onder de indruk van het eten dat zij verzorgde op hun events dat ze besloten op met haar samen te werken. Shirley wordt dit jaar 65, maar denk vooral niet dat zij het rustig aan gaat doen. Welnéé: ze doet er juist een schep bovenop: ze vroeg een 24-uursvergunning aan.

Personeelstekort
In april van dit jaar werd bekend dat zij een van de twee restaurants was die deze vergunning had binnengehaald. De afgelopen maand stond Shirley al geregeld ’s nachts in de keuken en onderzocht ze met welke openingstijden ze het meeste publiek trok. De komende tijd kun je elke vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 5.00 uur bij haar terecht. Van maandag tot en met donderdag is haar zaak van 16.00 tot 23.00 uur open. Op welk moment je Meo’s ook binnenloopt, de kans is groot dat je haar de hand kunt schudden: Shirley neemt het overgrote deel van de diensten voor haar rekening. “Door een tekort aan financiën en personeel kan dat niet anders. Op den duur wil ik op meer dagen langer open zijn. Ik heb niet voor niets een 24-uursvergunning.”

Portier
Op dit moment kan ze ‘alles nog goed overzien’ en kun je binnenlopen wanneer je dat wilt. Maar uiteindelijk wil ze ’s nachts de deur sluiten en een portier inhuren. “Om binnen te komen, moet je dan een reservering hebben. Ook al kom je alleen maar afhalen.” Ze vindt het ‘best heftig’ om ook nachtdiensten te draaien, maar doet het naar eigen zeggen met liefde. Daarbij heeft ze de inkomsten ook nodig. “Ik had een buffer, maar door de coronacrisis ben ik die kwijt. Het is niet zo dat ik hard werk omdat ik een grote pot met geld wil, maar juist omdat ik die niét heb.”

Sappige gehaktballen
Op zaterdag 9 september wil ze vieren dat het haar is gelukt om de 24-uursvergunning te krijgen. Ze wil de klanten bedanken die haar altijd hebben gesteund. Ook wil ze met haar feest nog meer mensen kennis laten maken met haar keuken. Zoals ik in dit stuk schreef, bestaat haar (halal)menu uit een mix van Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse klassiekers. Ik hapte ooit als een beest in stukken van haar gebakken banaan, die ik eerst in pindasaus had gesopt. Haar goddelijke, mega sappige gehaktballen herinner ik me ook nog goed.

Nachtmenu
’s Nachts heeft Shirley echter een speciaal menu. “Ik moest iets bedenken waarmee ik me kan onderscheiden”, zegt Shirley. Ze besloot kip en ribs van de BBQ en huisgemaakte friet te serveren. “Ik bereid het vlees, dat halal is, met mijn eigen milde marinade. Voor wie dat wil is er een potje met hete saus.”

Klein Paramaribo
Tegenover Meo’s zit een zaak die al langer ’s nachts open is: Casanova, van de uiterst aimabele Hesdy. “Hesdy is een lieve man. Ik verwijs klanten naar hem en hij naar mij. Heeft hij iets nodig, dan help ik hem. Omgekeerd doet hij hetzelfde. We zijn vrienden”, zegt Shirley. Vandaar dat ik Shirley aan Hesdy’s bar zag zitten toen ik ooit bij Casanova was. Ik zeg het nog maar een keer: als My Corner in de J.P. Heijestraat opengaat, is deze hoek van Oud-West Klein Paramaribo.