Kip, ik heb je: de 18 lekkerste tips voor kipfans in West

Piepkuiken (poussin) van Cantine de Caron.
Hoogstins2024

Een beetje kipliefhebber houdt van kip in alle mogelijke vormen: in de soep, aan het spit, in een pasteitje of van de BBQ. Bij deze adressen zitten kipfans gebakken.

BOS EN LOMMER
1. Petit Kaddour, Bos en Lommerplein 130: broodje grillworst van kip
Onderdeel van een slagerij-imperium met een ijzersterke reputatie. Rond lunchtijd trekt de hele buurt eropuit om het broodje grillworst (halal) te scoren. De kippenworst wordt met veel kruiden ‘klaargestoomd’ in de oven en is er in drie smaken: naturel, kaas of Madame Jeanette.

2. Raina, Admiraal de Ruijterweg 468: tandoori chicken
In het restaurant van onder anderen cricket-rockstar Suresh Raina word je behandeld als een VIP en eet je gerechten uit heel India. Natuurlijk komt er ook een smakelijke tandoori chicken uit de kleioven.

DE BAARSJES
3. Jerk Bay, Mercatorplein 5h: jerk chicken
Damion Rosegreen, alias de ‘Jerk Master’, strooit met Jamaicaanse smaken en marineert en grilt erop los. Voor het betere kluifwerk kun je niet om zijn specialiteit heen: de gegrilde kip op z’n Jamaicaans, beter bekend als ‘jerk chicken’.

4. Kippenkraam, Mercatorplein: kiploempia
Je kunt er de klok op gelijk zetten: iedere zaterdag rolt de kraam met kipproducten uit de Veluwe het plein op. Naast de grillworsten en de stukken gebraden kip vind je forse loempia’s gevuld met kip. Prima snack material, naar het schijnt.

5. Rossi, Jan Evertsenstraat 27: broodje pollo picante
Vanuit dit pand vol goede vibes gaan mediterrane broodjes over de toonbank, zoals het broodje met pittige kip, geroosterde paprika, sla en aïoli.

6. Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat 157H: laab gai
Wat je ook bestelt, bij dit funky Thaise restaurant eet je altijd goddelijk. Ik schat in dat de Noord-Thaise salade laab gai ook een geschenk uit de hemel is. Kipgehakt, sjalot, munt, koriander, lente-ui in een met limoen en chili gefermenteerde vissaus en een dressing met getoaste rijstkorrel. Alleen al van de beschrijving begin ik te kwijlen.

OUD-WEST
7. Amoi, Kinkerstraat 53A: ajam opor
Het eten van Tante Uddy en haar crew doet me sterk denken aan het overheerlijke eten van mijn Indische moeder. Een van haar specialiteiten was ajam opor, kip in een kruidige kokossaus. Dit gerecht staat zelden op de kaart van toko’s of restaurants, maar bij Amoi is dat wél het geval.

8. Biscuit Baby, Kinkerstraat 106: fried chicken en biscuits
Dé plek voor comfort food uit North Carolina, zoals gefrituurde kip met warme honing en biscuits, scone-achtige cakejes. Stout eten op zijn Amerikaans. Hoe dat smaakt, lees je hier.

9. De Japanner, Bilderdijkstraat 203: chicken katsu
Geliefd adres voor iedereen die de Japanse keuken een warm hart toedraagt. Ik droom nog steeds van de sashimi van haring die ik er at. Het lijkt me dat de chicken katsu ook uitstekend is. Probeer het uit en dip de gefrituurde en gepaneerde kip in de BBQ-saus!

10. Holy Fried Chicken, De Foodhallen: smokey BBB Chicken Burger
Concept van twee klassiek getrainde chefs van naam: Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Naast miso glazed chicken wings en andere kippenvleugels serveren ze ook een sandwich een gerookte kippenburger.

11. Jen’s Bing, Jan Hanzenstraat 21: yan su ji 
Klein, maar superfijn en cool adres, waar ook scholieren kind aan huis zijn. Probeer de yan su ji maar eens: chicken nuggets op z’n Taiwanees. Lees hier waarom dat krokante jasje om de kip alle lof verdient.

12. Meo’s Colloseum, Lootsstraat 5: Surinaamse BBQ-kip
Shirley, de eigenares van deze sympathieke zaak, is een dijk van een vrouw. Eerder schreven we al dat zij een van de weinige restaurants heeft die ’s nachts open mag zijn. Ze grilt dan Surinaamse ribs en kip voor je en serveert er huisgemaakte friet bij. “Ik bereid het vlees, dat halal is, met mijn eigen milde marinade. Voor wie dat wil is er een potje met hete saus.”

13. Staring at Jacob, Jacob van Lennepkade 215: buttermilk fried chicken & waffles
Met de brunches van dit Amerikaanse zaakje draai je elke kater de nek om. Een voorbeeld: de gefriuurde kip met wafels, roerei, salade en ahornsiroop.

14. Sugarbar, De Clercqstraat 48: ijs met chicken & waffles
De prijs voor de zaak met de meest onwaarschijnlijke soorten ijs gaat naar dit adres. Of je nou ijs met geitenkaas, honing en bosbes of met kip en wafels wil, hier zit je gebakken.

15. The Bab, Eerste Constantijn Huygensstraat 41H: Koreaanse chilikip
De kok van deze zaak grilt en frituurt erop los en is vooral bekend om de Koreaanse chilikip. 330 gram boneless kippenvlees, iets pittig en twee keer gefrituurd om het velletje zo knisperend mogelijk te maken. Pinda’s bovenop, plus ringetjes lente-ui. Een portie kimchi erbij, gestoomde rijst, wellicht nog een koolsalade. Niets meer aan doen, zou ik zeggen.

WESTERPARK
16. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6: kippensoep
Dit instituut drijft op liefde en dat proef je in de gerechten, inclusief de kippensoep: stukken kip, vermicelli, selderij en krachtige bouillon. Krikt je op hoe duf je ook bent.

17. Cantine de Caron, Pazzanistraat 8: poussin
Het piepkuiken van deze prachtzaak geniet wereldfaam in Amsterdam. Waarom dat terecht is, lees je in dit artikel toen de zaak nog Grand Caron heette.

18. Slagerij Alhoceima, Limburg Stirumstraat 113
Deze islamitische slager is onlangs verhuisd van de Tweede Nassaustraat naar deze stek. De nieuwe zaak ziet er spic en span uit, het personeel is nog even vriendelijk en de kippetjes draaien nog steeds zes dagen per week aan het spit. Ga je voor een hele kip, kluifjes of dijstukken?

2X CENTRUM
Bakker Jongejans, Haarlemmerstraat 4: Surinaamse kippasteitje
Eén stap van Westerpark vind je iconische familiebedrijf dat al sinds 1926 brood en banket aanbiedt. Tussen het typisch Nederlandse aanbod van krakelingen, tompoucen en saucijzenbroodjes zit een Surinaams kippasteitje om je vingers bij af te likken. De bakkers bakken het pasteitje al decennia op basis van een authentiek Surinaams recept.

Songkran, Marnixstraat 86H: gevulde kippenvleugeltjes
Behalve klassieke snacks als viskoekjes, sateetjes en loempia’s heeft deze prima Thai bij Westerpark ook haute friture in de vorm van gevulde kippenvleugeltjes. Ideaal voor het betere kluif- en sabbelwerk!

Foto Patricia Jacob