Langer noodopvang asielzoekers in hotel Bos en Lommer

Hotel G (rechts op de foto) is een noodopvang voor asielzoekers. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

De noodopvang voor asielzoekers in Hotel G aan de Willem de Zwijgerlaan wordt verlengd tot 1 mei 2025. Dat schrijft stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West na vragen van commissielid Jacqueline Wouters (Stem van Amsterdam). 

Wouters stelde dat slechts enkele buurtbewoners per brief zijn geïnformeerd over de opvang van 144 asielzoekers in het hotel. De locatie vindt ze onwenselijk omdat die ligt vlakbij ‘een overlast hotspot, namelijk de Bos en Lommerweg’. Volgens Wouters had de stadsdeelcommissie hierover geïnformeerd moeten worden. 

De informatiebrieven zijn in een ruim gebied bij 2000 adressen rond het hotel verspreid, antwoordt Ulichki. “Door de soms acute situatie waarin opvang geregeld moet worden voor vluchtelingen die anders buiten moeten slapen is het niet altijd mogelijk buurten ruim van tevoren te informeren. Maar dat is wel het uitgangspunt.” 

De opvang is niet vooraf besproken met de stadsdeelcommissie omdat het gaat om een besluit van het college van B en W, aldus Ulichki. Zij meldt verder dat ‘feitelijk gezien geen enkel incident heeft plaatsgevonden in- en rondom Hotel G’. 

Opvang in WOW-hostel
Het WOW-hostel in Bos en Lommer is een andere plek in West waar vluchtelingen worden opgevangen. Aanvankelijk was er capaciteit voor ruim 400 vluchtelingen uit Oekraïne. Sinds juni 2023 worden ook 40 alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen op deze locatie, aldus een woordvoerder van de gemeente. Dit vanwege het grote tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. 

Dat aantal van 40 is verhoogd naar maximaal 80, zo heeft het college van B en W vorige week besloten. Binnen een jaar zal het aantal minderjarige vluchtelingen in het WOW-hostel weer worden teruggebracht naar maximaal 50 omdat met dit aantal de gewenste opvangkwaliteit kan worden geboden, aldus de woordvoerster. 

DeWestkrant