‘Aso’-AZC deze maand nog open

SDZ waarshuwt de leden voor de daklozen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) voor asielzoekers aan de Transformatorweg gaat op 20 november van start. Dat meldt buur voetbalvereniging SDZ van het asielzoekerscentrum op haar website.

In de EBTL komen asielzoekers die in reguliere asielzoekercentra overlast hebben veroorzaakt, door bijvoorbeeld pesterijen, vernielingen en agressie. Het centrum wordt om die reden ook wel ‘aso’-AZC genoemd. De opvang is in het gebouw van de voormalige jeugdgevangenis aan de Transformatorweg, tegenover de ingang van het Westerpark. Over de komst van het centrum is eerder veel onrust ontstaan in de buurt en bij ouders van de voetbalvereniging waar veel jeugd voetbalt.

De gemeente heeft rondom de EBTL een uitgebreide Q & A op de site gezet. Zo krijgen de asielzoekers in het centrum een dagprogramma aangeboden met aandacht voor ‘Nederlandse normen en waarden’. Op niet meedoen staat geen sanctie. Wel is gedrag bepalend voor eventuele terugkeer naar een regulier asielzoekerscentrum.

Bij de EBTL moet iedereen om 08.00 uur opstaan en om 22.00 uur binnen zijn, verder moeten bewoners corvee doen. Er is dag en nacht extra beveiliging. Mocht iemand zich misdragen, dan kan in het uiterste geval een zogenaamde bewaringsmaatsregel worden opgelegd.

Op 16 november organiseert het stadsdeel een inloopavond in de EBTL. De uitnodiging vind je hier.