Asielzoekers azc Nieuw-West maken stadskrant

Workshop met enkele bewoners van het azc.
Hoogstins2024

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Nieuw-West hebben een stadskrant gelanceerd. De 23 (voormalige) bewoners van het azc aan de Willinklaan in Osdorp willen in De Nieuwste Amsterdammer laten zien wat zij kunnen bijdragen aan Nederland. De eerste artikelen staan online, de geprinte versie komt uit in januari. 

In de voorverkoop zijn al 12.000 kranten verkocht, zo meldt de organisatie. De krant kan gratis worden besteld, maar lezers worden aangemoedigd om te betalen voor 25, 100 of 250 extra kranten. Deze exemplaren worden dan bezorgd in de wijken rondom het azc.

De 23 verslaggevers, fotografen, filmmakers en ontwerpers komen uit zestien landen. Van Eritrea tot Nicaragua, en Wit-Rusland tot Libië. “We willen onze diversiteit en achtergrond benutten en er iets prachtigs van maken”, aldus redacteur Mohamed Al-Tayeb (29, muzikant). Azc’s zitten volgens hem barstensvol talent. 

Het team kreeg hulp van bekende gezichten uit de fotografie en journalistiek, onder wie Jan Dirk van der Burg (NRC, Fotograaf des Vaderlands), Robin de Puy (Fotograaf des Vaderlands) en medewerkers van De Volkskrant en Trouw. Zij gaven trainingen, vanwege corona in kleine groepen. Het team wordt bijgestaan door initiatiefnemer Joppe Soons (26, student).