’Zorgen ouders over asielcentrum naast voetbalclub’

SDZ waarshuwt de leden voor de daklozen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De VVD in West gaat schriftelijke vragen stellen over de komst van een opvangcentrum voor overlastgevende asielzoekers. Ouders van kinderen op de nabijgelegen sportvereniging maken zich zorgen, zei deelraadslid Gertjan Neerhof dinsdagavond tijdens een vergadering van de bestuurscommissie. Ook is er volgens hem geen inspraak geweest.

De gemeente kondigde maandag aan dat er maximaal vijftig asielzoekers worden geplaatst in de voormalige jeugdgevangenis naast voetbalvereniging AVV SDZ aan de Transformatorweg. Het gaat om asielzoekers die zich schuldig hebben gemaakt aan zaken als agressie, pesterijen, vernielingen en het meerdere malen overtreden van huisregels in asielzoekerscentra.

Het bestuur van SDZ maakt zich zorgen, zo blijkt uit een mededeling op de website. Het bestuur wil met de gemeente en COA in overleg om te horen hoe de veiligheid van de leden geborgd wordt en welke toezichtmaatregelen worden genomen. ’’Maar aangezien het reeds sinds jaar en dag een jeugdgevangenis was, zal een en ander voor ons als voetbalclub niet veel verschil maken’’, zo stelt verenigingsmanager Marcel Grapendaal in een reactie.

Strafmaatregel

Plaatsing in het nieuwe, extra beveiligde centrum is een strafmaatregel. De asielzoekers moeten verplicht een dagprogramma volgen, maar kunnen het centrum wel verlaten. De gemeente heeft aangekondigd dat er extra veiligheidsmaatregelen komen rond de locatie, in samenwerking met COA en de politie.

Toezicht

De beveiliging van COA gaat volgens de gemeente ook toezicht houden in de directe omgeving. Verder komt er extra politietoezicht. Overlast kan worden gemeld bij de receptie, die 24 uur per dag bemand is. Er komt een avondklok: iedereen moet om 22.00 uur binnen zijn. De opening is voorzien in september of oktober.

Op maandagavond 10 juli is er van 19.30 tot 20.30 uur een informatieavond voor buurtbewoners in het 4e Gymnasium, Archangelweg 4.