Bijna niemand woont in het ‘Aso’-AZC

SDZ waarshuwt de leden voor de daklozen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De twee extra begeleiding en toezichtlocaties (ebtl’s) voor asielzoekers, worden maar nauwelijks gebruikt. In de eerste vier maanden zijn hier maar 36 mensen tijdelijk opgevangen, zo meldt De Volkskrant vandaag. Een van de ebtl’s zit aan de Transformatorweg, in de voormalige jeugdgevangenis naast voetbalclub SDZ.

Overlastgevende asielzoekers hebben zich op de ‘normale’ locaties van het COA schuldig gemaakt aan agressie, pesterijen en vernielingen en krijgen in de ebtl’s een vast dagprogramma waarbij aandacht is voor de ‘Nederlandse normen en waarden’. In Amsterdam kan het COA 50 van die overlastgevende asielzoekers huisvesten.

Over de komst van de locaties waren er destijds onder ouders en het bestuur van de naastgelegen voetbalclub zorgen. Zij stelden de gemeente vragen over hoe de veiligheid van de voornamelijk jeugdige leden gewaarborgd zou kunnen blijven.

De Volkskrant kreeg ook boven water dat beide locaties 1,2 miljoen euro hebben gekost, met name aan personeel. “Dat betekent dat in 2017 de opvang per vreemdeling ruim 177 duizend euro heeft gekost”, zo schrijft de krant. De krant kreeg de cijfers boven tafel na het indienen van een wob-verzoek.

DeWestkrant