Met tram 19 terug naar de twintigste eeuw

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Wie in de nieuwe lijn 19 stapt, waant zich meteen terug in de vorige eeuw. Want de lijn is dan weliswaar nieuw, maar voor het rijden heeft het GVB zijn oude materieel van stal gehaald.

De rijtuigen zijn niet gelijkvloers, zoals de Combino. Ook zijn ze vergeleken met de ‘nieuwe’ trams een stuk smaller. Wie met een kinderwagen of rolstoel wil reizen, moet dus even een sterke man vragen om je erin of eruit te tillen.

Eenmaal op je zitplaats verbaas je je erover dat we gewend waren dat de moderne trams eigenlijk niet zoveel herrie maken. En er is geen conducteur. Benieuwd dus hoe het GVB van plan is om in de 19 te gaan controleren op zwartrijders.

Het GVB heeft de trams wel een klein beetje aangepast aan deze tijd. Bij de deuren zitten OV-chiplezers. Ook aanwezig: digitale borden die aangeven bij welke halte je bent. En ook heel 21ste-eeuws: bij de haltes is op digitale borden precies te zien over hoeveel minuten de trams aankomen.

Lijn 19 is de nieuwe tramlijn die rijdt van Diemen naar Sloterdijk en stopt onder andere op de Admiraal de Ruijterweg en de De Clercqstraat.