Vluchtelingen koken voor voetbalouders

Isaias Nahom (l) en Katamto Momem in de keuken van de voetbalkantine van SDZ (foto: Annemarie Geleijnse)
Hoogstins2024

Voetbalvereniging SDZ is gestart met Uit de keuken van SDZ. Lekker, gezond en betaalbaar eten met een maatschappelijk verantwoord tintje. Op het sportpark aan de Transformatorweg koken jonge statushouders mee in de kantine. Niet alleen de clubleden maar ook buurtgenoten zijn van harte welkom om een vorkje mee te prikken in dit sympathieke project.

Zzp’er Linda Hendrix, ervaren in de keuken en het begeleiden van vluchtelingen, voert het keukenteam aan. In de onlangs verbouwde keuken van de voetbalclub vraagt ze Katamto Momem om  nog een scheut kokosmelk in de pompoensoep te doen. Wat verlegen lachend zet hij zich vol toewijding aan zijn taak. ‘Ik vind het fijn om op deze manier mensen te leren kennen’, vertelt hij al roerend. De 18-jarige Syriër woont sinds anderhalf jaar in Nederland.

Zijn collega op deze eerste testdag van Uit de keuken van SDZ, de 26-jarige Isaias Nahom, kwam drie jaar geleden naar Nederland. De 26-jarige Nahom straalt van oor tot oor als hij in opvallend vlot Nederlands vertelt over zijn komst naar Nederland, zijn woning vlakbij het Marnixplein en vooral over de kans die SDZ hem biedt. ‘Vroeger in Eritrea zat ik ook op voetbal, ik was keeper’, vertelt hij. ‘Ik vind het daarom heel leuk om hier op een voetbalclub vrijwilligerswerk te doen.’ En ja, hij zou zelf ook best wel weer willen gaan voetballen. ‘Wie weet komt dat er ook nog van nu ik hier mensen leer kennen.’

Meedraaien

‘Meedraaien op een voetbalclub is een prachtige manier om te integreren’, beaamt initiatiefnemer en verenigingsmanager Marcel Grapendaal. Hij wil SDZ op de kaart zetten als meer dan een voetbalclub alleen. Al langer is hij in gesprek met de gemeente over mogelijkheden om vluchtelingen bij de club te betrekken. Zo is er al een statushouder als trainer aan de slag. Grapendaal zit vol plannen om dit verder uit te breiden.

Uit de keuken van SDZ krijgt subsidie vanuit de gemeente, het Oranjefonds en het NOC NSF. De sportorganisatie wil het initiatief van de club in West tot voorbeeld stellen voor andere clubs in het land. Daarvoor werd in januari bij SDZ een promotiefilm opgenomen.

Pompoensoep

De verse pittige pompoensoep en de smeuïge lasagne bolognese vinden op deze eerste avond gretig aftrek. ‘Een uitkomst als de kinderen op zo’n onmogelijke tijd trainen’, vindt een voetbalmoeder.

Op de tweede testavond, afgelopen woensdag, stonden rode linzensoep en hutspot met een gehaktbal van slagerij Louman uit de Jordaan op het menu. Alles wordt vers en met zo weinig mogelijk e-nummers gekookt.  Een soep doet €4, een maaltijd €6. Meenemen naar huis kan ook.

En ‘natuurlijk’ zijn mensen uit de buurt ook van harte welkom om te komen eten, benadrukt Grapendaal. ‘Hoe eerder we dit project groter kunnen krijgen, hoe meer we tegemoet kunnen komen aan de wens om gezond te kunnen eten op de club en hoe meer statushouders we kunnen helpen met integreren.’

Vanaf komende week zijn de maaltijden Uit de keuken van SDZ twee dagen per week, op dinsdag en woensdag, verkrijgbaar. Doel is dat uit te breiden naar dagelijks. Check de website van SDZ voor de openingstijden, het weekmenu en online reserveren.

(tekst: Annemarie Geleijnse)

DeWestkrant