De wereld op je bord bij LouLou

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De ruimte van Du Cap aan het Kwakersplein is ingelijfd door bar-restaurant Loulou. In de keuken staan twee chefs die elkaar hebben leren kennen bij Guts & Glory in de Utrechtsestraat: de Venezolaanse Fernando en de Italiaanse Riccardo. Eind februari is de grand opening, maar sinds 1 februari kun je er al eten. “Het interieur is nog wel under construction”, waarschuwt een medewerkster als we binnenkomen. “We moeten nog aardig wat doen. Meer planten, ons logo op de ramen en zo, maar het menu is wél af.”

Dat menu is kort en roept vragen op. Wat is bijvoorbeeld een duinkopje? Help! Het blijkt een soort paddenstoel te zijn, een king boleet. Supervisor Wietse, lachend: “Er staat bewust weinig uitleg op de kaart. Op die manier hebben we lekker veel stof voor gesprekken met onze gasten.”

Het menu wisselt per seizoen en je kunt kiezen tussen een diner van drie, vier of vijf gangen (31,50 tot 43 euro). De roots van de chefs komen terug in de ingrediënten van de gerechten. Zo worden taro-chips en gefermenteerde groenten volgens Wietse veel in Venezuela gegeten. “Omdat de koks veel gereisd hebben zie je ook veel andere invloeden terug, zoals Aziatische. We serveren gerechten uit de hele wereld, maar geven daar onze eigen draai aan. Onze soep met kabeljauw lijkt op een Thaise kokossoep, maar we gebruiken amandel- in plaats van kokosmelk. Die amandelmelk maken we zelf. We hebben het met kant-en-klare geprobeerd, maar dat was niet te nassen.”

De kokossoep is een van de uitblinkers van ons vijfgangendiner: minder zwaar dan de Thaise variant en spannend fris-zuur door de combi van gebrande zilveruitjes, zuring, dragon en citroengras. Minstens zo memorabel zijn de malse ribeye met taotjo (een bonenmengsel) en de toetjes. Meervoud, ja. Voordat we het dessert van rozemarijnijs met appel, venkel en hazelnootkoek krijgen, brengt Wietse namelijk de beste uitvinding sinds de amuse: een pre-dessert. Een ongelooflijk luchtige mousse van onder meer slagroom, karamel en flinters gesuikerde framboos. Mijn tafelgenoot zucht: Kijk, dit is nou precies wat ik wil in een restaurant: combinaties die je zelf niet kunt bedenken of die je never nooit zelf kunt maken.”
https://www.facebook.com/barloulou/?fref=ts