Dwangsom van 20.000 euro dreigt voor flitsbezorgers in West

Bezorgers van Getir vlakbij de darkstore aan de Da Costakade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Als twee vestigingen van flitsbezorgers Getir en Flink in West niet vóór 14 september hun deuren sluiten, legt de gemeente ze een dwangsom op van 20.000 euro. De bedrijven hadden bezwaar gemaakt tegen de in juli aangekondigde sluiting van de locaties aan de Nassaukade en de Da Costakade. Maar volgens verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig zorgen de zogenoemde darkstores voor te veel overlast in de buurt en moeten ze dicht.
De bezorgbedrijven zeggen dat ze functioneren als normale buurtsuper, maar de gemeente constateert na meerdere controles dat de vestigingen vooral dienen als distributiecentrum voor flitsbezorging. “De distributie vanuit deze vestigingen past niet in het beleid van de gemeente en leidt tot ongewenste situaties”, laat Van Dantzig weten.
Beide bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat als ze op 14 september niet dicht zijn, de gemeente de dwangsom oplegt. Flink liet via een woordvoerder aan Het Parool weten het standpunt van de gemeente niet te delen. “Er is hier sprake van detailhandel. Klanten kopen bij Flink zowel online als offline, net als bij andere winkels. Wij zullen de rechter daarom om een oordeel vragen.” Getir was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Amsterdam strijdt al langer tegen de darkstores in de stad en besloot eind januari voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan. Ook moesten enkele darkstores dicht. Het stadsbestuur werkt aan nieuw beleid voor de vestiging van dit soort bedrijven.Naar verwachting wordt dit voorstel de komende maand vrijgegeven voor inspraak.