Meneer van Loon in De Baarsjes sluit deuren

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op 31 mei gaan de deuren van Meneer van Loon voorgoed dicht. De opvolger van dit restaurant aan de Curaçaostraat wordt Bar Brother. Bij deze pub kun je zondags aanschuiven voor een roast dinner.

Dat Meneer van Loon in de etalage stond, wist ik al. Maar toch schrok ik toen Patrick vandaag zei dat het nu echt zover was: hij en zijn vrouw Bibi hadden gisteren alle papieren getekend. Ze gaan op 31 mei uit hun pand aan de Curaçaostraat 95. De nieuwe huurders zijn Liam en Dave, de eigenaren van Bar Brother dat nu in de Kinkerstraat zit. De mannen – géén broers, maar vrienden – nemen Brits eten en ‘great beers’ mee naar De Baarsjes. Elke zondag kun je er aanschuiven voor een roast dinner. Traditioneel krijg je dan vlees bij je groente en aardappelpuree, hoewel Liam en Dave ook een vegetarische én vegan variant hebben.

Laatste vleesspecial
Maar voorlopig kun je nog van Patricks kookkunst genieten. Zo maakt hij vanaf 14 mei zijn allerlaatste vleesspecial: varkenshaasmedaillons met een vijgenroomsaus, verse vijgen en een gegrild geitenkaasje, daarbij waarschijnlijk haricots verts met boter en nootmuskaat en gebakken aardappelen. Zondag 28 mei is de laatste reguliere restaurantavond. Maandag 29 mei is er van 16.00 tot 20.00 uur een afscheidsborrel voor vaste gasten.

Trots
Daarna gaan Patrick en Bibi eerst even uitpuffen en terugkijken op hun avontuur. Wat mij betreft mogen ze trots zijn op zichzelf: door hun grenzeloze inzet groeide de zaak uit tot een plek waar iedereen zich thuis voelt (en ik me aan de Méditerranée waande). Tijdens corona waren ze een van de eerste ondernemers die maaltijden gingen bezorgen.Later gooide Patrick ook zijn overheerlijke appeltaarten in de strijd. Ik heb er aardig wat afgehaald. Een deel van mijn coronakilo’s dank ik aan die taart.

Lieve bikkels
Ik prees deze taart de hemel in als de fruitigste traktatie van West. Het zou me goed uitkomen als ze ‘gewoon’ een taartenwinkel zouden beginnen. Maar ik heb het idee dat dit er (vooralsnog) niet inzit. Het kan best zijn dat de twee na hun adempauze een tijdje voor een baas gaan werken. Toekomstige werkgevers mogen in hun handjes knijpen als ze Patrick en Bibi aan boord kunnen krijgen! Zulke lieve bikkels zijn goud waard!

DeWestkrant