The Sticky Stuff

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Nóg een reden om je goede voornemens overboord te gooien. De allerdunste (en allerlekkerste) baklava vind je aan de Bos en Lommerweg. Patricia Jacob ging proeven.

Seyidoglu aan de Bos en Lommerweg is zeker niet het gemiddelde baklava-tentje. De patisserie en tearoom is verbonden aan een heus baklava-imperium dat teruggaat tot 1952. Per dag komt er wereldwijd zo’n vierduizend kilo Seyidoglu-baklava op de markt. Van Istanbul tot Melbourne, een beetje zoetekauw kent deze Rolls Royce onder de baklava.

Waarom die zo speciaal is? De eigenaar van de Amsterdamse zaak weet het precies: “Onze baklava is minder zoet dan die van anderen. Bovendien bestaat onze baklava uit meer laagjes filodeeg dan ‘gewone’ baklava.” Het zijn er dan ook minstens veertig en elk laagje is flinterdun. “Als je er een krant onder legt, kun je de tekst nog gewoon lezen.”

Probeer dit maar eens met mijn favoriete baklava: de baklava met pistachenootjes uit de streek rond Gaziantep, het epicentrum van de Turkse pistacheteelt. Sticky stuff om van te houden voor ongeveer 60 eurocent per stuk.
https://www.facebook.com/mehmet.balkir.9/?fref=ts

DeWestkrant