Fiets op parkeerplek auto?

Hoogstins2024

Stadsdeel West moet direct beginnen meer fietsparkeerplekken te creëren. Waar onvoldoende ruimte is, dient een autoparkeerplaats te worden vervangen door twintig fietsparkeerplekken. Dat is de strekking van een motie van GroenLinks en D66 die dinsdagavond is aangenomen tijdens een vergadering van de bestuurscommissie West.

De eerste extra fietsparkeerplaatsen moeten volgens de motie snel worden geplaatst op de 36 locaties in West waar de fietsparkeerdruk erg hoog is, en de 47 plekken waarvan bewoners vinden dat ze moeten worden aangepakt. Onduidelijk nog is of de motie daadwerkelijk zal leiden tot het opheffen van autoparkeerplekken, zoals Yvette Hofman van GroenLinks bepleitte.

Stadsdeel West zal hierover in overleg gaan met de centrale stad, aldus partijgenote en portefeuillehouder Fenna Ulichki. ’’We kunnen geen parkeerplekken opheffen zonder compensatie, anders krijg ik de wethouder op mijn dak.’’ De motie werd alleen gesteund door GroenLinks en D66, maar haalde wel een meerderheid. VVD, Pvda, SP en Piratenpartij stemden tegen.

Portefeuillehouder Ulichki kondigde aan eerst andere maatregelen uit het uitvoeringsplan fietsparkeren uit te voeren, en daarna pas de optie voor te leggen om autoparkeerplekken weg te halen. Het uitvoeringsplan werd aangenomen met steun van alle partijen, behalve de VVD.

In het plan staat dat het aantal fietsparkeerplekken in West wordt uitgebreid. Er zal meer worden gehandhaafd op fietswrakken. Ook kunnen straks fietsen die langer dan zes weken ergens staan, worden weggehaald. Dat kan nu op drie plekken in West, in de toekomst is dit in het hele stadsdeel mogelijk.