Fietsers tevreden over Kinkerstraat, zorgen over auto’s op fietsstrook

Meer ruimte voor fietsers, maar niet risicoloos: de vernieuwde Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De meeste fietsers vinden dat fietsen in de vernieuwde Kinkerstraat beter is geworden. Dat concludeert de Fietsersbond Amsterdam na een enquête. Maar kritiek en zorgen zijn er ook, zoals over auto’s die parkeren op de fietsstrook. GroenLinks in West wil weten hoeveel (bijna)-ongevallen en andere incidenten er zijn geweest. 

In de Kinkerstraat is meer ruimte gekomen voor fietsers en voetgangers na een ingrijpende herinrichting tussen de Bilderdijkstraat en Kinkerbrug. Voor fietsers zijn er brede fietsstroken, in plaats van smalle fietspaden. Automobilisten mogen in de straat niet meer parkeren. Wel zijn er laad- en losplekken aangelegd voor de bevoorrading.

Fietsers noemen als pluspunten dat er nu meer ruimte is, dat het overzichtelijker, rustiger en veiliger is en dat inhalen makkelijker en veiliger gaat, aldus de Fietsersbond. Als minpunten worden genoemd: auto’s die op de fietsstrook staan of via de fietsstrook in- en uitparkeren. Fietsers moeten soms uitwijken naar de trambaan, met alle risico’s van dien. De Westkrant signaleerde dit vorig jaar september al, kort na oplevering van de Kinkerstraat.

Gevaarlijke situaties
GroenLinks vindt dat de Kinkerstraat er ‘prachtig’ uitziet en hoort ‘veel enthousiaste reacties’. Maar fractievoorzitter Anneke Veenhoff wil ook weten hoe het zit met de veiligheid na een recente publicatie van Het Parool. Daarin wordt ook melding gemaakt van gevaarlijke situaties door auto’s die stilstaan op fietsstroken.

Maatregelen
Naast een overzicht van (bijna)-ongelukken en andere incidenten vraagt GroenLinks aan het dagelijks bestuur van West welke maatregelen mogelijk zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen. De fractie zegt te denken aan extra communicatie over de regels voor laden en lossen, het wijzigen van laad- en losplekken en handhaving. 

Een fietser in de Kinkerstraat moet uitwijken vanwege een geparkeerde auto op het fietspad. (Foto De Westkrant)
DeWestkrant