Deze Turkse ontbijthemel in Nieuw-West verkoopt ook het hele jaar ijs

Mado in Nieuw-West. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij Mado in Nieuw-West kunnen grootverbruikers en zoetekauwen hun lol op. Maar naast een meterslang buffet en baklava milkshakes is er ook een ‘fit ontbijt’.

Bij ons in de buurt zijn Turkse ontbijtjes een bekend fenomeen. Wij strooien geregeld met adressen, bijvoorbeeld aan het eind van dit artikel. Vandaag serveren we je een nieuw ontbijtadres aan de Burgemeester de Vlugtlaan 159 in Nieuw-West. Sinds een maand zit daar Mado, een restaurant waar je bijna struikelt over het aantal ontbijtgerechten dat je er kunt kiezen.

Ontbijtbuffet
Om alle remmen los te kunnen gooien, is het ontbijtbuffet een slimme optie (15 euro per persoon, inclusief onbeperkt theedrinken). Elke ochtend kun je je van 9.00 tot 13.00 uur grenzeloos laven aan – om maar wat te noemen – roereieren met groenten, gefrituurd brood met dulce de leche (karamelpasta), worstspiesjes, seizoensfruit, kwark met kersenjam, frietjes, kazen, olijven en bladerdeegbroodjes met gehakt. Het buffet vind je in de winkel naast het restaurant; twee rijen met schotels zover je ogen reiken – where to start? Een medewerkster stelt me gerust: “Als je iets vergeten bent, ga je gewoon nog een keer terug. En daarna nog een keer en vervolgens wéér.”

Begin De Dag Met Een Lach
Om keuzestress te voorkomen, of tenminste te beperken, zijn er ook gewoon kant-en-klare ontbijtjes, zoals een schotel met warme ontbijtgerechten en een ‘fit ontbijt’: een omelet van eiwit met champignons geserveerd met groenvoer, waaronder tomaten en wortels (12 euro). Warme geitenmelk erbij, een Turkse koffie van het houtvuur of een smoothie? Neem je de Begin De Dag Met Een Lach, dan krijg je een mix van ananas, citroen, appel en honing.

Turkse ravioli
Terwijl ik prik in mijn fit ontbijt (en snak naar een stuk brood), zie ik hoe een jongen zijn burger met friet in no time wegwerkt en tegelijkertijd op zijn telefoon scrolt. Schuin tegenover me heeft een meisje haar schoenen uitgedaan en rolt ze over de bank. Af en toe leiden haar ouders haar naar het eten op tafel. Ik heb het idee dat het manti is, Turkse ravioli met rundergehakt. Vorige week at ik dat pastagerecht voor het eerst, tijdens dit feest in de Kolenkitkas. Behalve overdag kun je bij Mando ook ’s avonds terecht, bijvoorbeeld voor (Turkse) pizza en vlees-, vis- of kipschotels. Alsof dat allemaal niet genoeg is, kun je in deze bling-bling zaak ook nog het hele jaar door ijs eten.

IJs op z’n Turks
IJs is bij Mado niet zomaar een product. Het bedrijf, dat in Turkije diverse verkooppunten heeft, staat namelijk bekend om zijn ijs en cakes. Dat ijs is er in verschillende varianten (kesme, dövme), smaken (kastanje, pistache) en vormen (ijstaart, ijsmacarons). Met baklava doen ze bij Mado ook interessante dingen: baklava milkshakes, baklava ijscoupes, koude baklava met witte chocolade, pistaches en stukjes hazelnoot. Als je de hele kaart wilt proberen, ben je nog jaren bezig. Daar weten ze in Utrecht en Eindhoven vast alles van. Met de opening van de zaak in Amsterdam, heeft de keten nu drie Nederlandse filialen. Ik vermoed dat het hier niet bij blijft.

De winkel van Mado. (Foto Patricia Jacob)