Effendy heeft alles voor een picknick én likkebaardend lekker pizzadiner

Effendy zit nu ook in West

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

De Turkse pizza’s van Effendy hebben een dijk van een reputatie. Behalve op de Rozengracht kun je ze sinds drie weken ook scoren op de Overtoom.

Effendy is een sterk merk. Laat de naam vallen en liefhebbers van lahmacun (Turkse pizza) beginnen zowat te watertanden. Zoals we eerder schreven, verkoopt Levent Akar zijn uiterst geliefde pizza’s vanuit een pand op de Rozengracht, op de plek waar ooit zijn vaders eerste winkel zat. We kondigden aan dat er ook een lahmacun café op de Overtoom 85 zou komen. Inmiddels is Effendy 2 alweer drie weken in bedrijf. “Het is al best druk”, zegt een medewerkster. “Maar je hoeft hier nog niet in de rij te staan.”

Krokant deeg
Dat is een groot verschil met het lahmacun café in het centrum. Maar de kans is groot dat dit gaat veranderen. Effendy staat namelijk bekend om ‘de beste Turkse pizza van de stad’.  Volgens kenners lijkt Effendy’s versie het meest op het Turkse origineel: “Het deeg is krokant, maar niet zo knapperig dat de schilfers eraf vallen. Je moet de pizza namelijk nog wel als een wrap kunnen oprollen”, vertelde een vaste klant aan Het Parool. In hetzelfde stuk staat ook hoe hard de eigenaar werkt om zijn bedrijf te laten floreren. Hij laat niets aan het toeval over en maakt de pizza’s met liefde en precisie. Respect!

Metamorfose
Als ik donderdag rond 18.00 uur naar het café ga, zit het kleine terras halfvol. Binnen heeft het pand een metamorfose ondergaan. Al zijn de glas-in-loodraampjes boven de deur gebleven. Zwart, geel, groen overheersen de ruimte met muren van baksteen. De crew werkt hard door, klanten worden snel, soepel en vriendelijk geholpen.

Lahmacun a la Turca
Er staan zeven pizza’s op het menu, waaronder een vegan versie en de intrigerende Lahmacun a la Turca, een extra grote en dunne pizza met gehakt, groente en een salade met peterselie, tomaat, citroen en met sumak gekruide uien. Yoghurtdrank ayran erbij. Linzensoep vooraf, eventueel baklava na. Met het aanbod kun je makkelijk een diner samenstellen. Als het weer beter wordt – en dat gaat gebeuren, écht – zou je met je pizza naar het Vondelpark kunnen gaan. Effendy ligt er op hinkelafstand vandaan.

Dream Team
Ik bestel twee exemplaren: de klassieke (gehakt, groente, kaas) en de lahmacum spinazie en feta (samen: 14,30 euro). Thuis maak ik er een grote salade bij. Zó simpel kan dineren zijn. Zoals verwacht is het deeg lekker krokant. De pizza’s zijn ideaal om met de hand te eten. Ze eten weg als sandwiches. De klassieker is prettig pittig. De feta-spinaziepizza is meer ingetogen van smaak. De spinazie erin geeft je het gevoel hartstikke gezond bezig te zijn. Bij elkaar heb je een dreamteam. Delen dus, die twee pizza’s. Wij likken onze vingers erbij af en snakken naar meer: volgende keer doen we er minstens een Lahmacun a la Turca bij.