Help, het Turkse ontbijt van Podium Mozaïek is weg

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Dat restaurants hun kaart wijzigen, is geen breaking news. Maar sommige veranderingen zijn heftiger dan andere. Zo vindt Patricia het best ‘een dingetje’ dat het Turkse ontbijt van Podium Mozaïek in BoLo is verdwenen.

Podium Mozaïek is een instituut met alles erop en eraan: een sprookjesachtig gebouw, een spannende programmering (exposities, muziek, theater, dans) en prima eten. Een van de paradepaardjes: het Turkse ontbijt. Eerder noemde ik deze feestmaaltijd een ‘bestseller’, want: kleurrijk, gevarieerd, lekker en verrassend. Van kaas en jam tot ei en pannenkoeken met duizend gaten; een brunchwaardig ontbijt, om in het weekend urenlang van te genieten. Tot mijn verbazing zag ik dat dit ontbijt onlangs van de kaart is gehaald. Hoe zo dat? De uitleg van podium Mozaïek: “Wij hebben sinds kort een nieuwe chef-kok en een nieuwe kaart. Het Turks ontbijt staat inderdaad niet meer op de nieuwe kaart en komt ook niet terug. In plaats daarvan hebben wij andere heerlijke gerechten op de kaart.”

Bitterballen met labneh
De kaart die er sinds 1 juli is, is minstens zo werelds als de vorige, en heeft een mediterraan accent. Tussen de borrelhappen vind je onder meer bitterballen met een vulling van yoghurt en kaas (labneh), agaveglazuur en walnoten. Daarna kun je kluiven aan Iberico ribs met tzatziki of een halve gegrilde kip met ingelegde citroen, olijven en peterselie. Qua dessert is de vegan sinaasappel-sesamtaart een optie. Lunchen doe je er met soep, ei of een salade, zoals de caesar van gegrilde romainesla, ei, croutons, Parmezaanse kaas, za’atar en ansjovis (7,50 euro).

Shaksuka en chocoladetaart
Nu het Turkse ontbijt er niet meer is, zou je zelf een alternatief feestmaal kunnen samenstellen. Laat bijvoorbeeld het eiergerecht shaksuka (9,75 euro) of een Spaanse tortilla met aardappel aanrukken. Iets groens erbij, zoals de salade met tomaat, komkommer en feta, of gemarineerde olijven. Misschien nog een stuk van de filotaart met wilde spinazie, fetakaas en verse kruiden? Iets zoets als afsluiter, bijvoorbeeld chocoladetaart, en je zit er prima bij, vind ik.

Kahvealti en Florya
Op de Facebookpagina BoLo Buren betreuren bewoners het dat Podium Mozaïek het Turkse ontbijt heeft geskipt – ‘Oh poo, Podium Mozaïek is van de kaart. Geen Turks ontbijt meer op het menu’ – en sommen ze plekken op waar je wél Turks kunt ontbijten. “Nodig jezelf uit bij een van je Turkse buren. Gegarandeerd lekkerder dan al die restaurants”, zegt iemand. Twee buurtrestaurants die veel getipt worden zijn Kahvealti op de Bos en Lommerweg en Florya aan het Bos en Lommerplantsoen.