Tijdens de ramadan bakt Serifoglu weer tahinbrood

Vitrine Serifoglu, bovenop: tahinbrood. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Ook tijdens de islamitische vastenmaand bakken de bakkers van Serifoglu in Nieuw-West het klokje rond. In deze tijd rollen er zoete broden met ‘croissant-achtig deeg’ uit de oven.

Serifoglu is een gevestigde naam op baklava-gebied. De specialist in zoetigheden heeft onder meer een café aan de Slotermeerlaan, tegenover Plein ’40-’45. Zoals we eerder schreven, verwerken de bakkers van Serifoglu graag de vermaarde pistaches uit Gaziantep in hun creaties. Niet alleen in de baklava, maar ook in de cheesecake en pudding. Tijdens de ramadan komt daar nog iets bij. Ze doen dan pistaches in tahinbrood.

Uit de kluiten gewassen koffiebroodjes
Dit zoete brood bakken ze elke dag vers tot het eind van de ‘heilige maand’ (20 april). Serifoglu verkoopt er verschillende versies van: klassiek, walnoot en pistache. De prijzen variëren van 6 tot 8 euro voor het brood met pistaches. Ieder brood ziet eruit als een uit de kluiten gewassen koffiebroodje. Tahinbrood bestaat uit meerdere opgerolde lagen gebakken croissant-achtig deeg. De bakkers besmeren een deel van de lagen met een mengsel van suiker en tahin – je weet wel: die smeuïge pasta van geroosterde sesamzaadjes.

IJssalon Lawa
Ik heb de variant met gehakte pistaches geproefd. Het brood was minder zoet dan het eruit zag – gelukkig maar. Behoorlijk machtig dat wel, maar zeker de moeite waard; een verbeterde versie van een luchtig broodje met ambachtelijke pindakaas. Ik zag in de zaak trouwens nog veel meer lekkers waar ik mijn tanden in wilde zetten: een rijstpuddinkje, een dessert met karamel. En dan te bedenken dat Serifoglu iets verderop ook nog IJssalon Lawa heeft, waar behalve freakshakes ook ambachtelijk Turks ijs van geitenmelk over de toonbank gaat. Allemachtig, wat heeft Amsterdam toch veel in huis. Love it!

 

DeWestkrant