Hier haal je de lekkerste kibbeling

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Toen mijn Indische moeder (85) nog zelf in de keuken stond, was ze vaak eeuwig bezig. Dat heb je als je drie keer per week rundvlees stooft en dagelijks je eigen kruidenmengsels bij elkaar vijzelt. Maar er was één gerecht dat altijd rap op tafel stond: Chinese kool met garnalen. En kibbeling.

Zin in? Voor vier personen moet je dit doen: snijd een grote Chinese kool in reepjes en hak 3 gepelde knoflooktenen fijn. Verwarm 1,5 eetlepel zonnebloemolie in een wok. Fruit de knoflook, doe de kool erbij en wok de kool totdat die beetgaar is. Haal de wok van het vuur. Giet het vocht af en schep daarna 100 gram gekookte Hollandse garnalen door de kool. Breng op smaak met peper. Serveer met witte rijst, kibbeling en sambal djahe of sambal manis. Voor die zoete sambals moet je bij een toko zijn. Goede kibbeling vind je op zeker bij een van deze drie viszaken.

Tresor de mer
Bij dit familiezaakje aan de Postjesweg staat elke dag een grote pan Marokkaanse vissoep klaar en komt de ene na de andere vis uit de frituur, van wijting en kibbeling tot sardientjes. Op feestdagen vliegen de schotels met koude of warme vis de tent uit.
https://www.facebook.com/tijdvoorvistresordemer/?fref=ts

Viscenter Volendam
Altijd drukke zaak in de Kinkerstraat met vis om van te houden. De vis – tonijn of zalm – zit in een wrap, een pasta of in een salade. Gebakken vis is er in ook overvloed. De kibbeling is er in twee versies: met ‘gewoon beslag’ of met paneermeel.
http://www.viscentervolendam.nl

Volendammer vishandel Mop
Sinds 1931 hét adres in de Jan Evertsenstraat voor makreelsalade en gebakken vis. De olie waar de kibbeling, mosselen en gamba’s in wordt gebakken, krijgt een tweede leven. Mop werkt namelijk samen met een bedrijfje dat van frituurolie biodiesel maakt, een milieuvriendelijke brandstof.
http://www.devishandel.nl/amsterdam/vishandel-mop