West in top Airbnb

Toeristen bij De Hallen. Veel inwoners van West verhuren overnachtingsplekken via Airbnb. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vier buurten in West staan in de top tien van Amsterdamse wijken met de meeste woningen op verhuursite Airbnb. Dat blijkt uit onderzoek van Maarten Hogeweij, student sociale geografie en planologie. Behalve in het centrum zijn vooral in West de percentages woningen op Airbnb hoog.

In de Da Costabuurt staat 6,26 procent van de woningen op Airbnb, ofwel één op de zestien. Daarmee staat deze buurt in de hele stad op de vijfde plek, na vier buurten in het centrum. Rond het Food Center gaat het om bijna 5,5 procent, terwijl in de Frederik Hendrikbuurt en Helmersbuurt zo’n 4,5 procent is terug te vinden op Airbnb.

De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van 9771 woningen die in september afgelopen jaar te vinden waren op Airbnb. De gemiddelde verhuurprijs was 134 euro per nacht. Buurten met een hoog percentage Airbnb zitten vaker in een gentrification-proces dan buurten met een laag percentage Airbnb, concludeert Hogeweij. Gentrificatie is een fenomeen waarbij armere buurten populairder worden, waarna vaak de prijzen stijgen.

Stijgende inkomens

Toeristen zijn volgens Hogeweij vooral gericht op het centrum, maar daarnaast zijn ze ook op zoek naar lokale ervaringen en horeca in de buurt. Dat vinden ze in de typische gentrification-buurten als delen van West. Hogeweij ziet Airbnb niet als losse oorzaak van gentrificatie, maar als versterkende factor. In buurten met buitenproportioneel veel Airbnb’s zijn de inkomens het snelst gestegen. Ook zijn de meeste Airbnb’s te vinden in buurten waarin de woningwaardes zijn gestegen.

Klachten

Vakantieverhuur is geregeld negatief in het nieuws, onder meer door klachten van omwonenden over overlast. Een andere vaak gehoorde klacht is dat vakantiehuur de huur- en koopprijzen voor Amsterdammers zou opdrijven. Een aantal hoteliers vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. De gemeente Amsterdam heeft een overeenkomst gesloten met Airbnb waarbij toeristenbelasting wordt geïnd.