Veel illegale vakantieverhuur woningen

“Acht toeristen in woning op de Kinkerstraat op 3 hoog”, “Met achttien man in pandje op de Overtoom”, hartstikke illegaal. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag stelt op Twitter dat sommige panden in West dus illegaal worden verhuurd.

Het is volgens Gert Jan Bakker van het meldpunt heel simpel. “Alles waar meer dan vier man in kan, is per definitie illegaal.” De regels van de gemeente laten namelijk niet meer dan vier personen toe in een woning voor vakantieverhuur.

Alle woningen die op Airbnb en aanverwante sites zijn te vinden en die voor meer dan vier man geschikt zijn, voldoen dus niet aan de regels. Het meldpunt telde alleen op Airbnb al 1000 woningen in Amsterdam geschikt voor vijf personen of meer. Op West zoeken voor aankomend Hemelvaartweekend levert 446 resultaten op, maar dan telt Airbnb de Jordaan ook mee.

Volgens Bakker zijn er door de hele stad illegale hotels die via de woningruilsites te huur worden aangeboden. De wijken rondom het centrum, zoals Oud-West, worden volgens hem ook steeds populairder. In de Bilderdijkstraat werd onlangs een illegaal hotel gesloten.

Overigens zijn er meer regels waaraan vakantieverhuurders zich moeten houden. Zo moeten huurders toestemming hebben van hun huisbaas en woningeigenaren meestal van hun VVE. En dan mag de hele verhuurperiode ook niet langer duren dan zestig dagen per jaar. Ook is het handig om de buren te vragen of ze wel zitten de wachten op toeristen in de straat.