Boete van 22.000 euro om illegale verhuur

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De gemeente heeft boetes opgelegd van 22.000 euro vanwege de illegale verhuur van woningen. Zes huiseigenaren in onder meer West en Nieuw-West krijgen naast deze boete ook een dwangsom van 43.000 euro opgelegd indien zij niet stoppen met de verhuur. 

Het is sinds 1 april 2022 niet meer toegestaan om woningen met een waarde van maximaal 512.000 euro op te kopen en meteen te verhuren. Met deze opkoopbescherming wil de gemeente voorkomen dat beleggers woningen opkopen om voor veel geld te verhuren. De eerste vier jaar is dat niet meer toegestaan. 

Bij controles stuitte de gemeente op zes eigenaren die hun pas gekochte huis toch verhuurden. Voor een woning in West betaalde een stel buitenlandse studenten €2.000,- (exclusief gas en licht) per maand en €2.000,- borg, aldus de gemeente. Het bemiddelingsbureau vroeg daarnaast €2.000,- aan bemiddelingskosten.

Een ander stel betaalde voor een kleine tweekamerwoning in Nieuw-West via een verhuurbureau €2.000,- per maand (exclusief gas en licht). Aan het bureau had het stel ook €3.000,- borg betaald. De verhuurder was anoniem. 

De gemeente heeft de huurders verwezen naar Stichting !Woon voor hulp en ondersteuning.

DeWestkrant