‘De Avondmarkt moet open blijven’

Voortbestaan supermarkt Staatsliedenbuurt na ruim 50 jaar onzeker

De Avondmarkt aan De Wittenkade in 2020. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stijgende kosten voor producten, een veel hogere energierekening en onzekerheid over de vergunning om ’s avonds open te zijn. Het zijn lastige tijden voor De Avondmarkt, de iconische supermarkt in de Staatsliedenbuurt die al ruim vijftig jaar bestaat. 

Eigenaar Hans van Akkeren wil met pensioen en is al een tijd op zoek naar een koper voor de winkel aan De Wittenkade. Hij wil graag dat De Avondmarkt open kan blijven met een nieuwe eigenaar, zowel voor de buurt als het personeel. Maar vanzelfsprekend is dat niet. 

Overnamegesprekken zijn tot nu toe zonder resultaat. “Natuurlijk wil ik dat De Avondmarkt blijft bestaan. Maar voor winkels is het een hele lastige tijd. De gemeente wil daarnaast een soort loterij maken van de avondvergunningen, die dan ook niet meer overdraagbaar zijn. Bij alle scenario’s hou ik ook rekening met een worst case scenario. Dat is sluiting, ja.”

Een uitspraak van buurtbewoner Dick Jansen in de stadsdeelcommissie West dat behalve slager De Staatslieden ook De Avondmarkt gaat sluiten, leidde tot onrust. Maar zover is het volgens Van Akkeren dus nog niet. Hij hoopt wel dat de gemeente afziet van het nieuwe beleid voor avondvergunningen, want dat maakt het volgens hem extra lastig om De Avondmarkt open te houden.

DeWestkrant