Karavaan wordt dé hang-out van Oud-West

Hoogstins2024

Er zit weer leven in het pand waar ooit Alverna, Du Cap en Bar LouLou zaten. Bij het spiksplinternieuwe Karavaan in Oud-West zit je volgens Patricia in een knus pleasure dome en prik je in gerechten uit de gebieden waardoor vroeger karavanen trokken.

Als we zondag 12 januari bij Karavaan binnenlopen, moeten we ons zo ongeveer invechten om bij de bar te komen. Ongelooflijk hoe druk het er is; de zaak aan het Kwakersplein is koud een half uur open. Een medewerkster lacht. Dit had zij ook niet verwacht. “Blijkbaar heeft de buurt zin in iets nieuws.” Wapperende blonde staarten, jonge gezinnen met kinderwagens, drie loslopende kleuters die dolen tussen groepjes yuppen en studentikoze types. Jong, welvarend, vlot, fit en kinderrijk. Het Hallenkwartier ten voeten uit. Karavaan wordt vast hét buurthonk van de wijk.

Barmannen tjokvol tattoos
Een heel fraai honk om precies te zijn. Het is de ontwerpers gelukt om de loeigrote ruimte om te toveren tot een knus pleasure dome. Hout, planten en blauw- en geeltinten zetten er de toon, samen met een doordacht ratjetoe aan zitplekken. Ranke barkrukken mixen met hangbanken en fauteuils. De toog, inclusief barmannen tjokvol tattoos, lijkt oneindig. Daarbij zou een dansvloertje niet misstaan, très jaren tachtig. Discobol erbij, und los geht es. Ideetje?

Flatbread jackfruit gyros
In zo’n kekke setting staat een kadetje-kaas natuurlijk straal voor paal. Dat begrijp jij én dat begrijpen de eigenaren van deze nieuwkomer, te weten de Drie Wijzen uit Oost, die in West onder meer al Pacific en Bar Ramona exploiteren. Zoals de Westkrant eerder schreef, zijn ook Arne de Wit (De Ebeling) en Daan Bonsen (o.a. Café Panache) bij Karavaan betrokken. Je kunt er ontbijten met een porridge bowl met agavesiroop, peer en kaneel en lunchen met een bagel pastrami, een flatbread jackfruit gyros of met cilbir: gepocheerde eieren, avocado, gezouten hangop, chiliboter en Libanees brood. Ook op de dinerkaart is variatie troef: een lamsschenkel met een stoof van groente, maar ook pompoenrisotto met hazelnoten, bospaddenstoelen en Parmezaanse kaas (15,95).

Wereldse borrelhappen
Volgens de eigenaren heeft de chef zich laten inspireren door de keukens van de gebieden waardoor vroeger karavanen trokken: het Arabische Schiereiland, Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. Daarbij heeft hij zijn fantasie flink wat ruimte gegeven, check de wereldse borrelhappen! Indiase pasteitjes met limoenaioli, pita spicy chicken plus Friet uit Zuyd, nachos en baby back ribs (9,95 euro). Laat de lente maar komen, kunnen we eindelijk weer met z’n allen het schitterende terras van Karavaan bezetten en deze happen samen met de koudste biertjes, wijntjes en lavendel-limoen limonades laten aanrukken!
https://www.karavaanamsterdam.nl

 

DeWestkrant