Terras Karavaan in Oud-West moet kleiner

Terras van Karavaan in november 2022. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Karavaan krijgt alleen een vergunning voor een kleiner terras. Het populaire café-restaurant aan het Kwakersplein mag buiten maximaal 120 zitplaatsen hebben. Bezoekers van het terras moeten verplicht zitten; staan mag niet. 

Dat staat in het voorgenomen besluit van stadsdeel West na een vergunningaanvraag door Karavaan. Een aantal buurtbewoners klaagde de afgelopen jaren over geluidsoverlast. Het terras wordt in 2023 weliswaar toegestaan, maar dan 40 procent kleiner. Het aantal zitplaatsen is eveneens 40 procent lager. 

Balans
Het doel is de balans in de buurt te herstellen en te bewaren, schrijft stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki aan de stadsdeelcommissie. De afwegingen over het geluid en het woon- en leefklimaat zijn toegespitst op alleen Karavaan, zo tekent Ulichki aan. Volgens haar zijn er geen directe gevolgen voor andere terrassen in West.

Geluidsoverlast
Na klachten over geluidsoverlast door het terras werden vorig jaar verschillende akoestische onderzoeken gedaan. Stadsdeel West bepaalde verder op 1 november 2022 dat vaste parasols, windschermen en lichtmasten moesten worden weggehaald. Dit besluit werd genomen na een bezwaarprocedure van buurtbewoners

Geluidsabsorberend
Karavaan mag dit jaar geen terrasschotten neerzetten vanwege ‘geluidsreflectie’, aldus de gemeente. “Een terrasafscheiding mag alleen bestaan uit een geluidsabsorberende constructie al dan niet in combinatie met een groenvoorziening”. Voor die constructie moet dan apart een vergunning worden aangevraagd. 

Bezwaren
Tegen het voorgenomen besluit kunnen bezwaren worden ingediend door zowel omwonenden als de exploitanten. Het stadsdeel probeert ondertussen het gesprek tussen buurtbewoners en Karavaan ‘weer op gang te krijgen’. De relatie tussen de uitbaters en een deel van de omwonenden is volgens het stadsdeel moeizaam.

DeWestkrant