Bouw Singelgrachtgarage: gemeente waarschuwt voor overlast

Bouw van de Singelgrachtgarage, met links de Nassaukade. Foto Richard Mooyman.
Hoogstins2024

Voordat de Singelgrachtgarage er staat, moet er nog veel werk worden verricht. Onlangs gaf de gemeente een update. 

Sinds 10 augustus is op de website van de gemeente te lezen welke werkzaamheden eraan komen: storten van beton, glad maken (‘vlinderen’) en het boren van stekken. “Deze werkzaamheden zullen in de komende periode vaker worden gedaan en geluidsoverlast geven.”

Betonstorten en afwerken 
Voor de bouw van de Singelgrachtgarage is al 9.000 m3 beton gestort. Maar er moet nog 23.500 m3 worden gestort, voor wanden, vloeren en kolommen. Dit gebeurt niet in één keer, maar in meerdere keren. Na elke betonstort wordt het beton afgewerkt. Betonnen vloeren moeten bijvoorbeeld glad worden gemaakt, nadat ze een bepaalde droogtijd achter de rug hebben. Om de betonnen vloerdelen van de garage met elkaar te kunnen verbinden, is stekbewapening nodig. Hiervoor worden metalen ankers, stekken, in de vloer van de garage aangebracht. Om die stekken te kunnen plaatsen, worden gaten geboord.

Wanneer?
Het boren van stekken zal tot en met 12 augustus dagelijks tussen 07.30 uur en 16.00 uur gebeuren. Echter ‘precieze tijdstippen voor betonstorten en vlinderen’ kan de gemeente ‘niet altijd tijdig via bijvoorbeeld een bewonersbrief aangeven’. In ieder geval zullen die werkzaamheden plaatsvinden op vrijdag 12 augustus en donderdag 25 augustus. Op welke dagen nog meer? “We werken deze lijst regelmatig bij.” Omwonenden kunnen dus het beste de site in de gaten houden om verrassingen te voorkomen.

Toch na 24.00 uur?
Het betonstorten en vlinderen gebeurt zo veel mogelijk van maandag tot en met vrijdag (van 07.00 tot 19.00 uur). Maar: “Het kan voorkomen dat glad maken van beton doorgaat tot na 24.00 uur. Als er, door bijvoorbeeld regen, water in de bouwkuip staat moet dit worden weggepompt. Deze pomp kan ook ’s nachts aanstaan en geluidsoverlast geven.” Wanneer deze pomp aangaat, is afhankelijk van het weer en dus onvoorspelbaar.  We schreven al eerder over de geluidsoverlast die de bouw van de Singelgrachtgarage veroorzaakt en over de kopzorgen die het omwonenden bezorgt.

DeWestkrant