Health Corner in De Baarsjes verrast met worteltjes

IJs met wortelsap. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Terwijl de rest van de stad nog steeds in extase raakt bij het zien van een wortelcake, zijn wij in West véél verder. Wij zitten bij Health Corner aan de Admiraal de Ruijterweg aan ijscoupes met pistaches en wortelsap.

De Italianen zijn er verzot op: een bolletje roomijs in de espresso. Vandaag heb ik geleerd dat Iraniërs hun eigen versie van de affogato hebben. Zij combineren ijs met wortelsap. Driemaal raden waar je zo’n ijscoupe kunt krijgen? Inderdaad, bij ons in West! Bijvoorbeeld bij Health Corner aan de Admiraal de Ruijterweg 54h (6,99 euro).

Saffraanijs
Ik val ter plekke aan, maar meenemen kan ook. Op het vanille-ijs liggen gehakte pistaches. Door het wortelsap eromheen, verandert het ijs in een milkshake en wordt het één groot lebberfeest. Vanaf volgende week kun je het vanille-ijs laten vervangen door ‘een écht Iraanse specialiteit’: ijs met saffraan. Dat wordt een plaatje: geel ijs, oranje sap. Van Gogh zou er zijn penseel voor hebben getrokken.

Vegetarisch en vegan
Dat ze in Iran wel raad weten met ijs, is me vaker opgevallen. Zo at ik onlangs bij Persian Parsa in Oud-West uitstekend saffraanijs, nadat ik bijna sorbetijs met rozenwater (faloedeh) had gekozen. Persian Parsa en Health Corner gebruiken voor een groot deel dezelfde ingrediënten. Alleen doet de Iraanse zaak in De Baarsjes niet aan vlees, maar draait het hier om vegetarisch en vegan eten. De Iraanse familie die de zaak al drie jaar bestiert heeft groene opties voor het ontbijt, de lunch en het avondeten.

‘Zen’
Zodra je er over de drempel stapt, word je ‘zen’. Her en der staan boomstammen, planten en verse bloemen. Grote glazen potten met pistaches, walnoten en gedroogd fruit. Bussen met kurkuma en chilipeper. Troonachtige stoelen, Perzische kleedjes over de tafel. In dit interieur blijf je nieuwe dingen ontdekken.

Perzische noedelsoep
Net zoals in het menu, trouwens. Op zaterdag en zondag kun je bij Health Corner een Perzische noedelsoep krijgen: verse kruiden, linzen, gedroogde munt en een yoghurtsaus – hoe spannend is dat? Rijst met vegan kip, saffraan, blauwe bessen, pistaches en amandelen klinkt me ook als muziek in de oren (16,99 euro). Maar ik ben minstens zo benieuwd naar het ‘pasteitje’ met aardappel, tofu, champignons en kruiden. Hoewel de gevulde aubergine met vegan gehakt, knoflook, walnoten en granaatappel ook schreeuwt om mijn aandacht.

Globetrotter
Na mijn bezoek aan Health Corner zag ik het weer glashelder: door alle smaken die je in Amsterdam hebt, kun je er in één dag de hele wereld ontdekken. Een beetje globetrotter zit gebakken in 020.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant