Vegan shopping in West

Little Plant Pantry. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Boodschappen doen voor het weekend? Pak het dit keer veganistisch aan! In West hebben we keuze zat. Je kunt zelfs een route lopen.

Start: Little Plant Pantry, Bosboom Toussaintstraat 45-H
Plasticvrije kruidenier in Oud-West met veganistische producten en een cafeetje. Alles is hier doe-het-zelf: wil je wat hebben, dan kun je dat zelf in papieren zakjes scheppen. Op een strategische plek – net na de ingang – staan glazen potten met dadelkoekjes, glimmende chocoladeballen en pindakaaskoekjes. Iets verderop kun je thee uitkiezen, van jasmijnthee tot granaatappel-muntthee. Rijst, pasta, kruiden, peulvruchten, specerijen, noten en gedroogde vruchten zijn er ook volop. Heb je olijfolie nodig, dan kun je die tappen. In de koeling vind je behalve appeltaart, bonbons en veganistische kaas ook worstjes van tempeh met shoarmakruiden, pittige kimchi van het Amsterdamse SauerCrowd, pickles én verschillende sausjes. Zo vind je er onder meer de chimichurri en ‘favamole’ van Andres Cooks. De man hierachter, Andres Jara, kweekt nu groenten in West, maar was ooit kok in Peru en cateraar in Colombia, zijn geboorteland. Schuin tegenover de koeling is de cosmetica-sectie. De plek voor vegan lipgloss en shampoo bars. Behoorlijk allround dus, deze kleine zaak!

Vegabond, De Declercqstraat 48
Veganistische kruidenier en deli in Oud-West. Met tig zakken chips in de schappen en snoep in overvloed is shoppen hier één groot genot. Ik kocht er ooit de veganistische variant van Reese’s peanut butter cups, en die bleek dus nog lekkerder – lees: smeuïger – te zijn. Daarnaast scoorde ik er gelatinevrije vanille marshmallows en een chocoladereep met kokos en amandel. De zaak heeft ook een heus cake-menu. Maar de creaties die daarop staan, moet je wél van tevoren bestellen: appel-karamelcake, banaan-walnootbrood, chocolate cherry mousse cake. In de deli gaan Koreaanse burgers van linzen, champignons en gerst, diverse quiches en falafel over de toonbank, net als een salade van rode rijst, porties gegrilde broccoli en Glorious Grains, een combi van geroosterde wortel, bruine rijst, walnoot, koriander en gerookte tahini.

Eind: Vegan Fresco, Jan Evertsenstraat 23
100% vegan en plant-based supermarkt in De Baarsjes. Open sinds 29 januari en nu al een vette hit onder milieubewuste stedelingen en iedereen die nieuwsgierig is naar het eten van de toekomst: garnalen van tofu, shoarma van zwammen (‘zwarma’), ‘kaas’ van gefermenteerde cashewnoten en nog veel meer creatieve producten. Verantwoorde pizza’s te over in het vriesvak, net als dairy free desserts, zoals key lime cheezecake. Naast kurkuma voor je Golden Milk Latte, veganistische mayo en vulkanisch zout vind je in dit ‘vegan wonderland’ ook nog alles om jezelf en je huis schoon te houden; van body wash tot was- en schoonmaakmiddel.