Absolutely fabulous snoepen bij Koffie ende koeck

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Kom maar dóór met die lente. In het nieuwe interieur van Koffie ende koeck in Westerpark waan je je al helemaal in dat frisse, sappige en groene seizoen.

Mijn ‘buurvrouw’ Maartje is een heldin. Toen nog bijna niemand het woord ‘vegan’ kon spellen, opende zij bij mij in de straat een zaak met een 100% plantaardige en veelal biologische kaart. Nu, bijna vijf jaar later, is haar lunchroom aan de Haarlemmerweg een begrip onder iedereen voor wie het mainstream-menu niet voldoet: veganisten, vegetariërs, ‘lactose-, gluten- en/of eivrijen’ plus koosjere eters. Haar bedrijf, Koffie en de koeck, is ook nog eens zo duurzaam mogelijk opgezet. Het interieur is gerecycled en ze beschilderde de muren met ecologische krijtverf. Toentertijd was deze insteek zo uniek dat ze van de Rabobank een prijs kreeg voor haar duurzame ondernemerschap. 

Truffelachtige chocolademousse
Onlangs besloot ze haar lunchroom een make-over te geven. Het resultaat: frisser, blijer en groener. Maar gelukkig is dé eyecatcher – het bankje met taartjes-print – gebleven en ruikt het er nog steeds altijd naar versgebakken koek of taart. Want, bakken, ja, dat is echt Maartjes ‘ding’. Een familietrek: de stroopkoekjes, appeltaart en crumbles van haar moeder schijnen ‘da bomb’ te zijn. Haar vader draait zijn hand niet om voor tulbanden en kerstbrood met echt amandelspijs. Maartje zelf bakt op bestelling zó een chocolade-hazelnoot-pralinétaart of een cheese cake met een truffelachtige chocolademousse, eventueel met lavendel on top.

Rokerighe Rakker
Het aanbod op de toonbank varieert dagelijks. Enkele hits zijn de carrot cake en de taart met maanzaad en sinaasappel. Alles ziet er stuk voor stuk absolutely fabulous uit. Check de Insta-account! Ook qua hartige happen zit het hier wel snor. Vooral de sandwich Rokerighe Rakker (6,95 euro), gerookte tofu met ingelegde groenten, is wereldberoemd in Amsterdam. Goed bezig, buuf!

https://koffieendekoeck.nl